PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Iránytű a helyi értékekhez Fejér megyében

  nyomtatási kép

Elindult a Fejér Megyei Értéktár népszerűsítését és a megyei márka létrehozását célzó "Fejér értékek iránytűje" projekt a Fejér Megyei Értéktár Bizottság tagjai által a Földművelésügyi Minisztériumtól elnyert tízmillió forintos pályázati forrásból. Pénteken a projekt pusztaszabolcsi nyitórendezvényén V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára is köszöntőt mondott:

 

 

"Ahogyan Kassai László lovasíjászunk mondta: Amikor a kultúra él, akkor élmény. Amikor halott, akkor csak információ... Hogy megértsük, mit jelent ez, elegendő egy pillantást vetni akár a pusztaszabolcsi települési értéktár, akár Fejér megye értéktárának jeles elemeire, melyek egytől-egyig élők. A pusztaszabolcsi Szent Imre templom barokk orgonája nemcsak őrzi a több évszázados emlékeket, de ma is szól, ma is megszólítja a közönségét. A település helytörténeti gyűjteménye pedig nem egy poros, félhomályos múzeum, hanem valódi közösségi tér, benne egy generációkat összekapcsoló eleven gyűjteménnyel. Az alapi ugrós- és kanásztánc sem csak egy bejegyzés a Magyar Néprajzi Lexikonban, ma is járják őket. S végül, de nem utolsó sorban, az Alba Regia Táncegyesület is csak nevében, s hírnevében patinás, tagjait tekintve lélegző, mozgásban lévő közösség, amely az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korosztályt táncra bír.

 

 

Örvendetes, hogy a mai technika már számtalan vívmánnyal szolgál ezeknek a különleges értékeknek a feljegyzésére, rögzítésére, átörökítésére, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy vannak olyan közösségek, akik nemcsak megőrzik, hanem életben is tartják a tradícióikat. Hiszen ahogyan a ma 48 éve elhunyt Kodály Zoltán fogalmazott: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának" Ezért kívánom, hogy járjon nagy sikerrel a Fejér Értékek Iránytűje értékgyűjtő, értékteremtő, identitáserősítő és közösségfejlesztő programja!"