PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Lezárult a Herman Ottó-emlékév

  nyomtatási kép

Szoboravatással, emléküléssel, díjátadóval és tudományos konferenciával zárult a Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékév február 27-28-án. Az "utolsó magyar polihisztor" mellszobrát Fazekas Sándor miniszter és Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Környezetügyi Intézet megbízott főigazgatója avatta fel a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alatt. A tudós személyéről és munkásságáról szóló konferencia megnyitóján pedig Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Fazekas Sándor mellett V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt.

 

 

Bármivel is foglalkozzunk, bármin is munkálkodjunk éppen, mindannyiunk számára inspiráló lehet a tudós ezerarcú tehetsége, sokoldalú érdeklődése, valóság iránti kíváncsisága, minden részletre kiterjedő figyelme, igényessége, alapossága éppúgy, mint hajlíthatatlan jelleme, heves elhivatottsága, hazaszeretete és a fiatalságba vetett derűs hite - mondta beszédében V. Németh Zsolt.

 

Hozzátette: Herman Ottót máig utolsó magyar polihisztorként emlegetjük, hiszen egy személyben volt tudós, újságíró és politikus; pókász és madarász; néprajzos, régész, nyelvművelő; gyűjtő, konzervátor, illusztrátor és ismeretterjesztő. Egyik legnagyobb érdeme, hogy olyan sok mindenhez értett, a másik fő erénye pedig, hogy olyan sok mindenki értette, hogy olyan sokaknak tudta felkelteni és fenntartani az érdeklődését az általa fontosnak tartott témák iránt, legyen szó akár A madarak hasznáról és káráról, akár A magyar nép arczáról és jelleméről.

 

 

A környezetügyi államtitkár hangsúlyozta, Herman Ottó kivételes, mindenkit megérintő szellemének tovább kell élnie, hiszen a természetvédelem mindig is közös ügy, össztársadalmi feladat marad, és ma, amikor a tennivalók egyre sürgetőbbek, még fontosabb, hogy a tudományok, az oktatás és a hatóságok emberein túl is megszólítva érezze magát, és felelősséget vállaljon érte mindenki.