PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Nemzetben gondolkodni - a nemzetért cselekedni

  nyomtatási kép

A Nemzeti Művelődési Intézet február 16-18. között "Nemzetben gondolkodni - a nemzetért cselekedni" címmel rendezett konferenciát Lakiteleken, az Intézet küldetésének ellátásához szükséges alapértékekre és irányokra irányítva a figyelmet.  A háromnapos konferencia egy képzési programsorozat nyitóalkalma volt.

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet szerint a közösségi művelődés a maga sajátos eszközeivel hozzá tud járulni a nemzeti összetartozás erősítéséhez, a keresztény, humanista szellemiség terjestréséhez, s ezáltal a társadalom, és különös tekintettel a vidék Magyarországa értékeinek megőrzéséhez.

 

A konferencián előadást tartott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár; Bíró Zoltán,  a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója; Dr. Bogár László közgazdász; Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke; Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke; Püski István kiadóvezető; Jávorka Lajos plébános; Halász János, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is.

 

V. Németh Zsolt "A helyi értékek szerepe a település és a térségek fejlesztésben" című előadásában megvilágította az államtitkárság különböző feladatai közötti összefüggéseket, majd a beszélt a Nemzeti Parkok, illetve a Natura 2000 területek jelentőségéről. Az államtitkár Ismertette a hungarikum piramis építőköveit is, és örömét fejezte ki, hogy az országban immár 368 helyen alakult értéktár bizottság.