PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

A környezeti elemek védelméről tárgyaltak

  nyomtatási kép

Aktuális környezetpolitikai kérdésekről tárgyalt a Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Vegyesbizottság 15. ülésén, szerdán, Budapesten. Az eseményen Magyarország és Szlovákia környezetvédelemért felelős államtitkárainak vezetésével egyeztettek a két ország környezetvédelmi és természetvédelmi kapcsolatainak további erősítéséről, emellett szóba kerültek az EU-tagsággal összefüggő feladatok, a határtérségi együttműködés fejlesztése és a környezetbiztonság fokozása is.

 

 

Hosszú közös határ köti össze Magyarországot és Szlovákiát, ami mindenekelőtt az együttműködés lehetőségét rejti magában - jelentette ki az ülésen V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára utalt arra, hogy a két ország számos nemzetközi fórumon működik együtt eredményesen természetvédelmi kérdésekben is.

 

V. Németh Zsolt az ülésen elmondta: az általa vezetett államtitkárság markánsan képviseli a környezetügyet, az agrárfejlesztés és a hungarikum pedig hatékonyan kiegészítik ezt a területet. Az államtitkár utalt a Vidékfejlesztési Programban, a Tanyaprogramban és az agrár-környezetgazdálkodás területén rejlő lehetőségekre. 

 

Nincs különösebb ütközési pont környezetvédelmi kérdésekben a két ország között - ezt már Szlovákia környezetügyért felelős államtitkára jelentette ki a vegyesbizottság ülésén. Vojtech Ferencz hozzátette: az ülésen tágabb értelemben is megvizsgálják az aktuális kérdéseket, ezért a belügyi, a környezet-egészségügyi és a közlekedési ágazat képviselői is részt vesznek a vegyesbizottság munkájában.

 

Az ülésen olyan kérdésekben egyeztettek, mint a környezeti elemek védelme, a természet- és tájvédelem, a hulladékgazdálkodás, a környezeti hatásvizsgálatok, a környezetbiztonság, a kármentesítés, a környezet-egészségügy, vagy a határtérségi  területi tervezés. Mindkét fél kiemelten fontosnak tartja, hogy mindent megtegyen a levegő- és a vízszennyezés visszaszorítása, valamint a természetben történő károkozások csökkentése érdekében.

 

Megállapodtak abban is, hogy mindkét ország folytatja a határtérségi levegő monitoring hálózat működtetését, valamint a határ menti régiók környezet-egészségügyi állapotfelmérését. Az ülésen kiemelt információcsere zajlott a kisméretű részecske-szennyezés problémájáról, a kárelhárítási és katasztrófa-megelőzési tapasztalatokról. A vegyesbizottság ezúttal is nagy hangsúlyt fektetett a határon átnyúló közös projektekre, ennek keretében szó esett az Aggteleki- és a Szlovák-karszt idén 20 éve világörökséggé nyilvánított barlangjainak védelméről is.

 

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

 

Fotó: Pelsőczy Csaba