2024. március 28. csütörtök
|
Termelői vásár és Böllér Bemutató
A szalmán pörzsöléstől a kolbásztöltésig a hagyományos disznóvágás minden mozzanatát megismerhették, akik ellátogattak szombaton Nagykanizsára, a második alkalommal megrendezett Böllér Bemutatóra, ami ezúttal is a már hagyományos Vásár(olj!) Kanizsán termelői vásárral együtt várta az érdeklődőket.
A színes rendezvényre V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárt is elvárták, aki a kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt öt évben mintegy 50 százalékkal több termelő döntött úgy, hogy élve a lehetőségekkel, közvetlenül, vásárokon, piacokon adja el termékeit. A közvetlen értékesítést a továbbiakban is támogatja majd a Kormány - mondta az államtitkár -, a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakban közel 26 milliárd forint jut majd erre.
Az ünnepélyes megnyitón V. Németh Zsolt kitért arra is, a "Vásár(olj) Kanizsán" és a Böllér Bemutató egyik legnagyobb érdeme, hogy a hagyományokat hitelesen, a maguk teljességében mutatják meg és élik újra. Nem felejtik ki belőlük azokat a megfoghatatlan dolgokat sem, amelyeket annyira szeretünk.
"Amikor itt megnyitják a piacot, nemcsak arra ügyelnek, hogy jó minőségű élelmiszerek kerüljenek standokra, de arra is, hogy a termelők és a vásárlók között valódi kapcsolat alakuljon ki. Olyan, amibe az adásvétel mellett a meleg üdvözlet, a jókívánságok, a figyelem és az udvarias érdeklődés is belefér. Ahol a zöldség mellé gyakran kapunk főzési tippeket, a kézműves portéka mellé személyes történeteket.
Amikor itt Böllér Bemutatót rendeznek, nemcsak azt idézik fel, hogyan kell szakszerűen feldolgozni a húst, vagy megfelelően fűszerezni a kolbászt, de azt is, hogy a magyar ember tiszteli az állatot. Hogy amíg vágásra nem kerül a sor, addig jól tartja a disznót, ha enni ad neki, meg-megvakarja a hátát, ha kés alá keríti, emberségesen és hálásan segíti át az égi kondába. Felidézi, hogy számunkra a disznótor ünnep, aminek a találkozás, a koccintás, a falatozás, a mulatozás ugyanolyan fontos kelléke, mint a pörzsölő vagy a hurkatöltő" - mondta.