PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Fontos a gazdaság zöldítése

  nyomtatási kép

A gazdaság zöldítésének fontosságát hangsúlyozta a környezetügyért felelős államtitkár. Kiemelten fontos, hogy a gazdasági és döntéshozói szemlélet még "zöldebbé" váljon, hiszen életünk minden egyes része, így egészségünk, munkánk és jólétünk is függ a környezettől - jelentette ki V. Németh Zsolt a környezeti pénzügyi reformról és adózási kérdésekről tartott szerdai szemináriumon.

 

 

A környezeti pénzügyi reformról és adózási kérdésekről szóló rendezvény az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatósága kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében valósult meg.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kiemelte, hogy a környezeti pénzügyi adózási reform hozzájárul az erőforrásokat hatékonyabban használó gazdasághoz, emellett segítséget nyújt abban is, hogy környezeti megfontolásainkat beépítsük gazdasági döntéseinkbe, illetve fogyasztói magatartásunkba. Az államtitkár külön kihangsúlyozta a minisztériumok, a különböző közigazgatási szervek és a gazdaság szereplői közti együttműködés fontosságát, amely nagyban segíti a jogalkotást és a végrehajtást.

 

Az eseményen köszöntőt mondott Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője; Ion Codescu, a Bizottság Környezetvédelmi Igazgatóságának (DG ENV) vezetője és Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője.

 

Louis Meuleman (DG ENV) előadásában az Európai Szemeszter zöldítéséről beszélt. Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az Európai Szemeszter hazai vonatkozásairól, a nemzeti döntéshozatali eljárásokról és az Országspecifikus Ajánlások hazai szerepéről tartott előadást. Dominic Hogg (Eunomia Research & Consulting) bemutatta a Bizottság megbízásából készült, "A környezetvédelmi adózási reform lehetőségeiről" szóló tanulmány magyarországi vonatkozásait, fontos következtetéseit. Az előadásban elhangzottakra Kiss Károly, a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott professzora reflektált. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kaposvári Egyetem professzora kutatói szemszögből mutatta be a környezetvédelmi pénzügyi szabályozó eszközöket.

 

A szeminárium jó alkalmat teremtett arra, hogy a közigazgatásban és felsőoktatásban, valamint háttérintézményeknél dolgozó, környezeti pénzügyi reformmal foglalkozó szakemberek értékeljék az eddig elért eredményeket és közösen gondolkodjanak a lehetséges jövőbeli elképzelésekről.

 

Forrás: FM Sajtóiroda