PROGRAMNAPTÁR
2020. február 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29


FACEBOOK

Gábor Dénes-díjat kapott Szikla Zoltán

2014. december 18. 16:30:50  nyomtatási kép

Tizenegyen kapták meg idén a NOVOFER Alapítvány hazai Gábor Dénes-díját, köztük Szikla Zoltán papírgyártó mérnök, akinek V. Németh Zsolt környezetügyi államtitkár nyújtotta át az elismerést a csütörtöki, Parlamentben rendezett díjátadó ünnepségen, méltató szavai kíséretében.

 

 

A hazai Gábor Dénes-díjjal azokat tüntetik ki, akik jelentős tudományos, vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre, és ezzel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, valamint közreműködésükkel nagymértékben elősegítették intézményük innovációs tevékenységét. Szikla Zoltán a magyar papíripar felvirágoztatásában vállalt meghatározó tudományos, szakmai, szervező és irányító tevékenységével érdemelte ki az elismerést.

 

Dr. Szikla Zoltán az elmúlt öt évben olyan nagyformátumú papíripari projektekben játszott fontos tudományos, szakmai, szervezői és irányítói szerepet, amelyek nemcsak a magyar papírgyártás felvirágozásához járultak hozzá, de nemzetközileg is jelentős példát mutattak innovatív, hatékony és környezettudatos megoldásaikkal.

 

Nevéhez fűződik a Hamburger Hungária Kft. 2009-es 60 milliárd forintos fejlesztésének szakmai és gazdasági koordinálása, melynek eredményeként Európa egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb papírgyára jöhette létre Dunaújvárosban. Ez a gyár ma a teljes magyarországi papírtermelés 80%-át adja, termékeit 100%-ban hulladékpapírból állítja elő, és azok 75%-át külföldön értékesíti. Anyag- és energiafelhasználási, környezetvédelmi mutatóit, termékei minőségét tekintve a legmagasabb európai színvonalat képviseli, valamint kulcsszerepet tölt be az ország hulladékgazdálkodásában.

 

Nevéhez fűződik továbbá a beruházás második, 45 milliárd forintos ütemének irányítása, a gyár energiaellátásának megújítása. Ennek keretében egy olyan erőmű épülhet fel, ami az alkalmazott innovatív technikák és technológiák sokaságának köszönhetően a papírgyár hulladékaiból és más szilárd tüzelőanyagokból állít elő hőt és villamos energiát kitűnő hatásfokkal, és ezzel biztosítja, hogy a papírgyár üzletileg és környezeti hatásait tekintve is fenntartható legyen.

 

 

Gratuláló szavaiban V. Németh Zsolt így fogalmazott:

 

"Mondják, választanunk kell, sorrendet kell felállítanunk az értékek és az érdekek között.  Én hiszem, hogy a siker és a fenntartható fejlődés záloga épp a különböző érdekek összehangolása. Hogy ez lehetséges, arra bizonyíték Dr. Szikla Zoltán kiemelkedő innovációs tevékenysége, melyben egymást támogatják a gazdasági célok, a magas színvonalú szakmaiság és a környezettudatos gondolkodás. Mondják, szétnyílt az olló. Hogy manapság a társadalmi érzékenység, az erkölcsi érzék, az általános intelligencia nem képes lépést tartani a rohamos technológiai fejlődéssel. Én hiszem, hogy ezt az ollót az olyan kiváló innovátorok tudják összecsukni, mint Dr. Szikla Zoltán, akiben a szakmai iránti odaadás és az újítás iránti elköteleződés körültekintéssel, felelősségtudattal egészül ki."

 

Az idei év további díjazottjai:

 

Bitay Enikő mérnök-informatikus, Dusza János fizikus, Solymosi János villamosmérnök, Haidegger Tamás villamosmérnök, orvosbiológiai mérnök, Guttman András vegyészmérnök,  Karger-Kocsis József vegyészmérnök, Augusztinovicz Gusztáv Fülöp villamosmérnök, Katona Gergely fizikus,  Szelezsán János matematikus ésBorbás Enikőnek vegyészmérnök hallgató.