PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Szobrot állítottak Herman Ottó emlékének

  nyomtatási kép
Leleplezték Kékesi Gábor Herman Ottót ábrázoló mellszobrát, mely a polihisztor nevét viselő szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola kertjében kapott helyett. Az alkotás pénteki ünnepélyes avatásán V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait:



















Hamvas Béla írja: Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves.


Én úgy hiszem, ma egy olyan szobrot avatunk fel, ami sok-sok diákot kísér majd hosszú ideig, akár egy életen keresztül is. Sőt, azt gondolom, hogy Herman Ottó mellszobra az iskola tanárai, dolgozói és vendégei közül is sokak számára bele fog tartozni abba a tíz-húsz-harminc meghatározó művészeti alkotásba, ami hű társuk lesz életük során.
Ez csak olyan szobrokkal történhet meg, amelyek bár merev, erős, időtálló anyagból készültek, mégis élettel vannak tele. De vajon mi tölti meg élettel a szobrot? Egyrészt, természetesen, a szobrász tehetsége – erről a körmendi származású fiatal művész, Kékesi Gábor már gondoskodott. Másrészt azonban a nézők gondolatai. Ezt pedig a Herman Ottó Szakképző Iskola tanárai és tanulói adják majd hozzá az alkotáshoz.





Ők lesznek ugyanis azok, akiknek majd – valahányszor ránéznek, vagy csak rágondolnak – eszükbe jut róla mindaz, amit jelképez. Eszükbe jut a „madarak atyja”, „az utolsó magyar polihisztor”, Herman Ottó, s eszükbe jut a nevét viselő iskola, annak történelme, értékrendje, sikerei. Eszükbe jut, miért választották ezt az intézményt, s hogy miért köteleződtek el a saját szakirányuk tanítása, tanulása iránt.



„Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg
– folytatja Hamvas Béla a korábban idézett gondolatsort. A szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskolának és jogelődjeinek vezetői számára az egyik ilyen gondolat az volt, hogy a természetközeli szakmák magas színvonalú oktatására mindig is szükség lesz. Hogy igazuk volt, az mit sem bizonyítja jobban, mint hogy az intézmény nemrégiben megünnepelhette fennállásának ötvenedik évfordulóját."