PROGRAMNAPTÁR
2020. február 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29


FACEBOOK

Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál

2014. december 07. 08:45:05  nyomtatási kép
2014. november 21én nyílt meg a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál, az a nagyszabású kulturális és tudományos rendezvénysorozat, mely a lakosság és a sajtó figyelmét kívánja ráirányítani a környezetvédelem feladataira és problémáira, a fenntarthatóság kérdéskörére, a személyes felelősségvállalás és a nemzetközi interdiszciplináris együttműködés fontosságára. A fesztivál látványos, meghökkentő, ötletes, humoros és művészi értékeket hordozó öko-alkotásokból rendezett kiállítását V. Németh Zsolt környezetügyi államtitkár nyitotta meg:
A kaleidoszkóp egyszerű és bámulatos. Elég, ha tíz különböző alakú, más-más színűre festett üvegdarabkát helyezünk el benne, mielőtt lezárnánk. A tükörrendszer elvégzi a dolgát. Aztán megrázhatjuk tízszer, tízezerszer, és soha többé nem fogjuk látni ugyanazt a mintázatot. Ezt a gondolatot juttatta eszembe a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál színes és izgalmas programja. Igaz, itt nem festett üvegdarabkákat szórtak a kaleidoszkópba, hanem olyan fogalmakat, mint a környezetvédelem, a fenntarthatóság, az öko-centrikus gondolkodás. Hozzáadták a tudomány, a formatervezés és a művészet gondolkodásmódját és munkamódszereit, valamint a különböző népek-nemzetek különböző látásmódját. Azután ezt a képzeletbeli kaleidoszkópot elfordították újra meg újra, és most nekünk is megmutatják milyen változatos, különleges, bámulatos képeket kaptak.Mi, felnőtt emberek, sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy komoly kérdésekről csak komolyan lehet beszélni. A Zöldág Fesztivál legnagyobb értéke épp az, hogy színesen, izgalmasan is tud mesélni olyan fajsúlyos témákról, mint a környezettudatosság vagy a fenntarthatóság. Szakmai napján, az előadások, fórumok, beszélgetések keretében tudományos igénnyel és szakértelemmel szól a megújuló energiaforrásokról és a természetes gyógymódokról, de a családi napján kóstolókon, bemutatókon, játékokon keresztül is megismerteti ugyanezeket a témaköröket.Hálás vagyok a fesztivál mögé felsorakozó művészeknek, kutatóknak, szervezeteknek, hogy emlékeztetnek: a környezeti nevelés, az újrahasznosítás nem szürke megoldandó feladatok, hanem életteli, érdekes területek. És különösen értékelem, hogy mindezt a legfogékonyabb korosztályoknak is megmutatják, a legkisebbektől a fiatal felnőttekig.
Inspiráló látni, hogy a fesztivál kreatív kiállítói nemcsak formatervezéssel, de tervek formálásával is foglalkoznak. Hiszen az újrahasznosított vagy épp természetes alapanyagok felhasználásával készült látványos, humoros, meghökkentő művészi alkotásaik továbbgondolásra késztetik a nézőket. Ötleteket, elképzeléseket ültetnek a látogatók fejébe, új irányokat mutatnak, új terveket ihletnek. Egy jobb jövő formálása pedig éppen így kezdődik.Kevesebbet nem is vártam egy Zöldág Fesztivál elnevezésre hallgató rendezvénytől. Hiszen a zöld ág mint jelkép mindig is fontos szerepet játszott mind a nemzeti, mind az egyetemes kultúrában az emberi élet szakasziban, ünnepekkor, gazdasági szokások során és a néphit mágikus szertartásaiban.


A zöld ágról mindig is azt tartották, hogy mint a természet megújulásának szimbóluma, rontáselhárító és termékenységvarázsló hatással bír. Kívánom, hogy a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál is gyakoroljon ilyen varázslatos hatást a világra, hárítsa el a kártékony, fenntarthatatlan szokásokat, és termékenyítse meg az előremutató, jobb megoldásokat ígérő gondolatokat!”