PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A környezetszennyezés büntetőjogi felelősségre vonással jár

  nyomtatási kép

Jakab István (Fidesz) képviselő "Hogy áll a balmazújvárosi veszélyeshulladék-tároló felszámolása?" című azonnali kérdését V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár válaszolta meg az Országgyűlés 2014. november 17-ei ülésén:

 

"A Balmazújváros-Lászlóházán található veszélyeshulladék-tároló telep még az 1980-as években épült. A célja az volt, hogy a nagy hulladéktermelő cégek hasznosításra, illetve ártalmatlanításra váró hulladékainak biztonságos átmeneti tárolásáról gondoskodjon addig, amíg elegendő hulladékkezelési kapacitás épül ki az országban. A területileg illetékes Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség a telephelyen zajló tevékenységet folyamatosan ellenőrizte.

 

Az 1994-es vizsgálati eredmények alapján a telephely talajvizében néhány komponens esetében kismértékű, úgynevezett "B" határérték-túllépés tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy beavatkozásra ugyan szükség van, de ezek a beavatkozások nem igényelnek azonnali intézkedést. A felügyelőség 2013. március 27-én környezetszennyezés miatt büntetőfeljelentést tett.

 

A büntetőfeljelentés nyomán jelenleg az ügy bírósági szakasza zajlik, a felelősségre vonás érdekében tehát mind közigazgatási, mind büntetőjogi téren megtettük a szükséges lépéseket.

 

Itt jegyezném meg, képviselő úr kérdéséből és a sajtó ez irányú megkereséséből is az látszik, hogy mára már kommunikációs szinten is elfogadottá vált, hogy egy környezetet veszélyeztető tevékenység után a kormánynak kell helytállnia. Szinte már természetessé vált Magyarországon, hogy a környezetszennyezést elkövető cég felszámolja magát, és a következményeket közpénzből, a lakosság terhére kell megoldanunk. Szerintem ezekben az ügyekben, a környezetszennyezést leszámítva, ez a legnagyobb probléma.

A kormány tehát minden

 esetben ki fogja vizsgálni a büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét. Ahol pedig fennáll a környezet- és egészségkárosodás közvetlen veszélye, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a veszélyt elhárítsuk."