PROGRAMNAPTÁR
2024. június 21. péntek
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Elkötelezett a kormány az egészséges, tiszta levegő biztosítása iránt

  nyomtatási kép

Bartos Mónika (Fidesz) azonnali kérdésére, miszerint "Mit tesz a kormány PM10 koncentráció csökkentése érdekében?" V. Németh Zsolt környezetügyi államtitkár adott választ a 2014. november 17-ei parlamenti ülésnapon:

 

" A kormány 2011-ben megalkotta a húsz évre szóló európai uniós és hazai forrásból megvalósuló PM10-csökkentési ágazatközi intézkedési programot. A mintegy 700 milliárd forint összköltségű program végrehajtása több tárca illetékességi körébe tartozik. A Földművelésügyi Minisztérium ennek érdekében tárcaközi bizottságot működtet, amelyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is részt vesz. Az összkormányzati intézkedési program végrehajtásánál csak tárcánk első helyi felelősségi körébe tartozó feladatainak ellátására szolgál a fejezeti előirányzatban szereplő, ön által is említett 54 millió forint.

 

Ha megengedi, az intézkedési programból finanszírozott, már jelenleg is futó projektek közül néhányat megemlítek: határon átnyúló levegő­szennyezés modellezése például annak meghatározására, hogy milyen mértékű a környező országok hozzájárulása a hazai szennyezettségi szinthez. A buszcsereprogram vagy éppen a jármű-korszerűsítési feladatok végrehajtása szintén idetartozik; mezőgazdasági és bányászati tevékenységek porterhelés-csökkentése; szemléletformálás, lakossági kerti tüzelési, fűtési, valamint közlekedési szokásaink megváltoztatására folytatott kampány. Az NFM gondozásában megjelent az Otthon melege program, amely fűtés-korszerűsítési, nyílászárócsere- és háztartásigépcsere-programot foglal magában.

 

Tehát mindezekre figyelemmel határozottan kijelenthetem, hogy reményeink szerint minden fennmaradó kételyt is eloszlathatok a tekintetben, hogy az egészséges, tiszta levegő biztosítása és a PM10-szennyezettség csökkentése a kormány elkötelezett szándéka."