PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

125 éves az Önkéntes Tűzoltó Egyesület

  nyomtatási kép

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton a Püspökmolnári Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A jubiláló egyesületet a térség országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt államtitkár is köszöntötte:

 

 

"125 év nagy idő. Hosszabb, mint egy emberélet. A Püspökmolnári Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jubilálása alkalmából utána olvastam, vajon melyek azok a dolgok, épületek, találmányok, amelyek hozzá hasonlóan 125 évesek.

 

Nos, épp idén 125 éves a párizsi Eiffel-torony, 125 éve osztották ki a mértékrendszerünk alapjául szolgáló méter és kilogramm etalonokat, de a budapesti villamosközlekedés sem régen, mindössze 2 évvel ezelőtt töltötte be 125. születésnapját. 125 éve szabadalmaztatták az érmés telefont, és ugyanekkor helyezték üzembe az első wurlitzert is. Közülük az Eiffel-torony, a méter és a villamosok ma is az életünk részét képezik, de az érmés telefonokra és a lemezjátszókra inkább már csak nosztalgiával gondolunk.

 

Azt látom, hogy 125 évig csak azok a dolgok tudnak megmaradni, amelyek értéket képviselnek, vagy nélkülözhetetlenek, vagy képesek a folyamatos megújulásra. A Püspökmolnári Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesületről pedig mindhárom elmondható. Bár sokan úgy vélik, hogy "a kor nem érdem, hanem állapot", én azt gondolom, hogy az Egyesület 125 éves kora igenis tiszteletre és elismerésre méltó. Ez a 125 év ugyanis számos érdemet takar.

 

 

Az első érdem, a bölcsesség. Molnári, Szent Tamás és Püspöki lakossága már 1889-ben is felismerte és belátta, hogy a közösségeik biztonsága érdekében szükség van áldozat- és felelősségvállalásra. A második érdem a kitartás. Püspökmolnári történelme kalandos, de az Egyesület a három település folyamatos árszervezése, a világháborúk és a hétköznapi nehézségek ellenére is fennmaradt. A harmadik érdem, pedig talán a lelkesedés, ami erőt és motivációt adott az önkéntes tűzoltóknak, hogy mindig megújítsák az egyesületüket, mindig igyekezzenek gyarapítani az eszközeiket, javítani a körülményeiket. Ami a szolgálat mellett kulturális seregszemlékre és versenyekre is elvitte őket.

 

Elismerésem a település minden valaha volt és jelenlegi önkéntes tűzoltójának, amiért 125 éve tartják életben bölcsen, kitartóan és lelkesen Püspökmolnári e meghatározó egyesületét. És őszinte megbecsülésem minden további püspökmolnári polgárnak is, hiszen az egyesület 125 éves fennállása az ő érdemük is. Ők alkotják ugyanis azt a szerető, összetartó és támogató közösséget, amiért érdemes szolgálatot vállalni, és ahol jó önkéntes tűzoltónak lenni. Minden okuk megvan a büszkeségre!

 

 Kívánom, hogy a szép kerek számból és a benne rejlő széles tapasztatból nyerjenek erőt a továbbiakhoz, és kívánom, hogy Püspökmolnári önkéntes tűzoltó egyesülete élje túl még az Eiffel-tornyot is!"