PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

5 éves az Evangélikus Diakóniai Központ

  nyomtatási kép

Fennállásának 5. évfordulóját ünnepelte pénteken a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ, amely Nádasd községben és a körjegyzőséghez tartozó további települések lát el szolgálatot. A szociális étkeztetéssel, házi segítségnyújtással és falugondnoki feladatokkal foglalkozó intézményt V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője méltatta az ünnepségen:

 

 

"A ma 101 éve született francia író és filozófus, Albert Camus  szerint nem kell nagy emberré lenni, már az is nagyon szép, ha valaki ember tud lenni.  Ha még élne, szívesen megkérdezném tőle, mit is jelent szerinte embernek lenni. Tartást, méltóságot, önbecsülést? Erőt, kitartást, bátorságot? Vagy épp szeretetet, alázatot, megértést? Én nem hiszem, hogy tulajdonságokkal, fogalmakkal le lehetne írni mitől ember az ember. Mert embernek lenni, csak valakivel szemben, valamilyen helyzetben, egyszóval cselekedetekkel lehet.

 

Ezért nagyon szép a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ küldetése: emberévé lenni a másiknak. Emberévé lenni azoknak, akiknek már vagy még nincs támasza, nincs segítsége, nincs embere. Akinek egy kis odafigyelésre, gondoskodásra, jó szóra van szüksége. Immáron öt éve szentelik annak a munkájukat, hogy Nádasdon és a környező településeken minden embernek biztosítsák az esélyt, hogy egyszer első lehessen a gyógyulásban, a törődésben.

 

 

Ha megkérdezzük őket, mit, s miért tesznek, egy bibliai parabolával válaszolnak. Mesélnek a Bethesda-medencéről, amelynek vizét az Úr angyala időről-időre felkeverte, hogy aki ez után elsőként belelép, az meggyógyulhasson. Elmesélik annak a 38 éve szenvedő betegnek a történetét, aki azért nem részesülhetett soha ebben a kegyelemben, mert nem volt embere, aki beemelje a medencébe, s így mindig megelőzték. Sosem lehetett ő az első.

 

Elmondják azt is, hogy ma is sokan állnak karnyújtásnyira a segítségtől, észrevétlenül, egyedül, csöndben, talán nem is remélve, hogy egyszer rájuk kerülhet a sor. Őket helyezik az első helyre a Diakóniai Központ dolgozói napi munkájuk során, mert tudják, hogy aki egyedül van, annak borzalmasan nehéz lehet a mindennapok súlya, s nem felejtik el a parancsot: Egymás terhét hordozzátok, így töltsétek be a Krisztus törvényét.

 

Én azt kívánom, hogy a mai napon álljanak meg egy percre, és tegyék le a terheiket. Szánjanak egy kis időt a visszaemlékezésre, vegyék sorra mi mindent tettek, mi mindent értek el az elmúlt öt évben. Pihenjenek, és ünnepeljenek, mert megérdemlik, és mert Nádasdnak és környékének még sok éven át szükségük lesz az erejükre, derűjükre és emberségükre a nehéz hétköznapok során!"