PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

?természetesen, Őrség! öko kiállítás és vásár

  nyomtatási kép

Az Őri Alapítvány és a Teleház október 24-25-én rendezte meg a "?természetesen, Őrség!"  ökotermék-kiállítást és -vásárt. A kétnapos rendezvényen a helyi termékek vására és bemutatója mellett kiállítások, a témához kapcsolódó fórumok, valamint szórakoztató kulturális és sportesemények is helyet kaptak. A rendezvényt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg:

 

 

"?természetesen, Őrség! - a fesztivál elnevezése máris kíváncsivá tesz, gondolkodásra késztet, beszélgetésre szólít. Ez nagyszerű, hiszen épp ez az egész rendezvény célja is: felkeltetni a figyelmünket; elgondolkodtatni; találkozásra és eszmecserére biztatni.  A ?természetesen, Őrség! öko kiállítás és vásár címe szándékosan kétértelmű - mondanám, de a kettőnél sokkal több lehetséges értelmezést számoltam össze.

 

Először is lokálpatriótaként, s a térség képviselőjeként azt hallom ki belőle: Persze, hogy az Őrség! Mi más? Hiszen természetes, azaz nyilvánvaló, kézenfekvő, magától értetődő, hogy ezen a gyönyörű tájon gyűljünk össze október utolsó hétvégéjén. Természetes, hogy itt állítják ki és kínálják vásárlásra a helyi termékeket, hiszen állandó lakhelyük is a LEADER támogatással megújuló egykori malom épületében lesz majd idővel. Természetes, hogy ezen a tájon beszélgetünk "okulásról, akarásról, változásról", hiszen az őrségiek mindig arra törekedtek, hogy a természettel összhangban, fenntarthatóan éljék az életüket. S számomra az is teljesen természetes, hogy itt megférnek egymás mellett a tudatosság és a játékosság, a tudományos alapok és a hagyományok, a földiek és a messzi földről érkezett vendégek egyaránt.

 

 

Környezetügyért felelős államtitkárként ugyanakkor sok mást is mond nekem az, hogy ?természetesen, Őrség. Azt is jelenti, hogy naturálisan, háborítatlanul, eredeti formában. Azt mondja, ügyelve a környezetre, s az ökológia egyensúlyra; törekedve a fenntarthatóságra; megőrizve a tájat, s annak minden kincset; megőrizve benne a közösséget, s annak minden hagyományát.

 

De van a természetesen szónak még egy jelentése. Azt gondolom, ez is hozzáad a fesztivál jellegzetes hangulatához. Ha valakiről azt mondjuk, természetesen viselkedik, az alatt azt értjük, hogy egyenes, őszinte, mesterkéletlen, nyitott és fesztelen. Aki Őriszentpéterre érkezik, azonnal megtapasztalhatja, mit is jelent ez, hiszen csupa ilyen ember fogja fogadni. Természetesen.

 

 

Mint látjuk, már maga a fesztivál elnevezése is gazdag jelentéssel szolgál. De garantálom, hogy akinek a cím felkeltette az érdeklődését, és meglátogatja a rendezvény színes programjait, az szombat estig további jelentésrétegekkel ismerkedhet meg. Hiszen itt, Őriszentpéteren számos dolgot magában foglal az, hogy természetes. Jelentheti, hogy öko-, hogy bio-, hogy nyers, hogy fán termő, hogy Isten kertjéből való. Jelentheti, hogy helyi, hogy hazai, hogy őshonos. Kifejezheti azt is, hogy önellátó, hogy fenntartható, hogy hagyományos. Sőt - a kísérő programokból kiderül - akár arra is utalhat, hogy lábbal hajtós, hogy akusztikus vagy, hogy autentikus. Csak győzzenek mindennel megismerkedni!"