PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban

  nyomtatási kép

Közel 250 millió forintból valósultak meg természetvédelmi beruházások Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén. A madárvonulások gyülekezőhelyeként és oktatási-szemléletformáló célú bemutató területként egyaránt kiemelkedő, 1979 óta nemzetközi védettséget élvező Egyek-Pusztakócsi mocsarak fejlesztésének csütörtöki záró rendezvényén V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

 

"Egyszer azt olvastam: Mindenkire, minden lényre a világon rábíztak valamit vagy valakit. A világ a mi örökségünk, mindenki felel valamiért.  Lehet, hogy elég, ha mindenki arra gondol, mi is bízatott rá ebben az életben. Mit kell megőriznie, kire kell vigyáznia?

 

A csodálatos, változatos természeti környezetünk, sokszínű tájaink, s a gazdag élővilágunk közös örökségünk. Egytől-egyig mind felelősek vagyunk érte, együtt kell vigyáznunk rá, együtt kell megvédenünk. Mégis fontos, hogy ezzel a szép és nehéz feladattal néhányunkat külön is megbízzuk; hogy legyenek, akik felkészülten, elkötelezetten, hivatásszerűen gondoskodnak természeti kincseink megőrzéséről.

 

Ahogyan az is fontos, hogy a legszebb, legértékesebb tájainknak kivételes figyelmet szenteljünk, különleges védelmet és törődést biztosítsunk. Hogy ökológiai egységességüket megőrizzük a jelen és a jövő generációk számára. Hogy tudományos, oktatási és szabadidős tevékenységek során ismerjük, ismertessük meg őket.

 

Ezek a gondolatok hívták életre a világ első nemzeti parkját Amerikában,  ez ösztönözte hazánk legelső, s azóta is legnagyobb területű nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park létrehozását. Ebből az elgondolásból fordít a kormány az új uniós pénzügyi ciklusban az előzőhöz hasonlóan több mint 30 milliárd forintot élőhelyek megőrzésére és rehabilitációjára. És ez a gondolat áll a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-pusztakócsi beruházásai: a Fekete-rét mocsár rekonstrukciója, a górési természetvédelmi mentőhely fejlesztése, a madárház építése és a kunhalmok rehabilitációja mögött is.

 

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával, s a nemzeti park munkatársainak elhivatott munkájával sikerült folytatni a 35 évvel ezelőtti mocsárrekonstrukciós munkálatokat, a belső tó bővítését, így biztosítva az átvonuló vízimadarak éjszakázó helyét és a halállomány áttelelését.  Megvalósult a Górés-tanya fejlesztése is, ami számos sérült védett és fokozottan védett madarunk gyógyulását teszi lehetővé a ragadozómadár-házban és a gólyateleltetőben. Sor került továbbá a Hortobágyi Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő kunhalmok és löszgyepek rehabilitációjára, gyepesítésére, a karakterfajok betelepítésére és az ürge visszatelepítésére is. De nem maradt el a Górés-tanyáról induló, a Fekete-réten a mocsárba vezető tanösvény kialakítása sem.

 

Számomra a fejlesztés minden apró momentuma jelentőségteljes. A térségben költő rétisas pár fészkéhez felszerelt webkamera, a kimélyített halágyak és az ördögcérnától mentesített Meggyes-halom is arra bizonyíték, hogy a környezetünket nemcsak gazdasági érdekből, jogszabályi kötelezettségből vagy a katasztrófák elkerülése érdekében lehet és kell megvédeni, hanem egészen egyszerűen azért, mert szeretjük.

 

Köszönöm mindenkinek, aki szeretetével, törődésével és szakértelmével hozzájárult a mostani beruházások megvalósulásához. Kívánom, hogy ezek a fejlesztések segítsenek mind többekkel megismertetni és megszerettetni az Egyek-Pusztakócsi mocsarak különleges világát."

 

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI