PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Zászlót és címert avattak

  nyomtatási kép

Szentmisével ünnepelték vasárnap Halastón a községcímer és -zászló átadását. A település új jelképeinek felavatásán V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

 

"Államtitkárként nap mint nap Magyarország címere alatt lépek be munkahelyemre, a Földművelésügyi Minisztériumba. Országgyűlési képviselőként pedig 127 települést képviselek, 127 különleges, egyedi közösséget, saját értékrendszerrel, saját világképpel, saját elképzelésekkel és célokkal - számomra ezt is jelképezik a falvak, városok egyedi címerei.

Épp ezért nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy ma itt lehet Önökkel, amikor öröklött és választott jelképeiket címerbe foglalják, zászlóra tűzik és megszenteltetik.

Ahogyan a brit írónő fogalmaz: Az embert a szimbólumokhasználata röpíti el a múltba, a jövőbe vagy a képzelet birodalmába. Ez a címerekre is igaz, Halastó címerére pedig különösképp.

 

Elrepít a múltba. Vörössel és ezüsttel hétszer vágott első mezeje egészen Árpád-házi királyaink koráig repít, bekapcsolja Halastó községét a magyar történelembe, büszkén mesél a település régre nyúló történetéről. A három egy tőből fakadó ötszirmú virág, s az ezüst ekevas az ezüst csoroszlyával szintén a múltba visz, hisz régi történeti pecsétek ábráit idézi.

De elrepít a címerük a jövőbe is, hiszen ha ránéznek, olyan értékek szimbólumát láthatják, amire virágzó jövőt lehet építeni. Az Árpád-sávokban a magyarságukat, az ezüst halakban a szűkebb közösséghez tartozást és az összetartást, a virágokban a természeti kincseiket, a szerszámokban pedig szorgalmukat, becsületességüket, kitartásukat.

S vajon hogyan repít el a címer a képzelet birodalmába? Úgy, hogy a közösség, ami jelképének választotta, csupa-csupa egyéniségből, egyedi személyiségből áll. Akik ezekbe a gazdag jelentéssel bíró szimbólumokba mást-mást látnak bele. Van, akinek a hal a bőséget jelenti, másnak magát Krisztust. A virág egyeseknek a szépség megtestesülése, mások a virágzásra, kiteljesedésre asszociálnak róla. Az ekéről pedig ki a kemény munkára, ki a föld adta tápláló ételre gondol.

Minden egyéni gondolat gazdagítja, színesebbé teszi a közösséget, s ebből a színes mozaikból születik meg újra meg újra Halastó. Halastó címeréből pedig, a több ezer másik magyar település címerével együtt, egy olyan mozaik áll össze, ami Magyarország sokszínűségét mutatja meg."