PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Falufejlesztést adtak át

  nyomtatási kép

 

Kondorfa számos különleges, látható és kevésbé kézzelfogható értékkel büszkélkedhet - ezek ápolásában, megőrzésében segít a most kialakított szabadidős kiszolgáló helyiség - jelentette ki az épület átadásán V. Németh Zsolt. A fejlesztés az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával, összesen 10 millió forintból valósult meg.

 

 

"Egy igazán boldog, életteli család nappalija számtalan funkciót ellát. Ha a gyerekek kiterítik a szőnyegére a társasjátékot, akkor gyerekszoba. Ha az apuka ölébe veszi az elromlott kenyérpirított és a csavarhúzót, akkor műhely. Ha az édesanya a fotelban ülve válogatja át a csekkeket és számlákat, akkor iroda. Ha pedig éjszakára kihúzzák és megvetik a kanapét, akkor vendégszobává alakul. A kondorfai közösség együtt épp egy ilyen nagy, boldog, életteli családot alkot, s a mostani fejlesztésükkel, a szabadidős kiszolgáló helyiség kialakításával, gyakorlatilag felújíthatták, kibővíthették a saját közös nappalijukat. - mondta ünnepi beszédében V. Németh Zsolt.

 

Azt mondják, az igazán gondos tervezőmérnök eltölt néhány napot annak a családnak a társaságában, amelynek az otthonát tervezi. Megfigyeli, hogyan alakul a napirendjük, heti programjuk, hogy mivel foglalkoznak, mivel szeretik tölteni a szabadidejüket, milyen gyakran fogadnak vendéget - s ez alapján készíti el a tervrajzokat. Az előrelátó parképítők is így járnak el. Mielőtt letennék a járdalapokat egy új területre, előbb megfigyelik, hol járnak az emberek, merre van dolguk, s azután a kitaposott ösvények helyére építenek járdát, hogy az tényleg az ott élők kényelmét szolgálja.

 

Ezért támogatja a Magyar Kormány és az Európai Unió is, hogy a helyi közösségek maguk határozzák meg, milyen szolgáltatásokra, milyen épületekre, eszközökre, funkciókra, fejlesztésekre van szükségük. Hiszen ők ismerik mindennapjaikat, ők tudják, mi könnyítené meg vagy tenné tartalmasabbá az életüket. Ők vannak leginkább tisztában azokkal az adottságaikkal, amelyekre építhetnek, és azokkal az értékeikkel, amelyeket meg szeretnének védeni.

 

 

Természetesen "a magyar vidék alkotmányában", a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiában, állami szinten is meghatároztuk a fő stratégiai irányvonalakat és teendőket. Elhatároztuk, hogy kereteket és forrásokat biztosítunk a vidéki épített örökség védelmére; és arra, hogy a meglévő épületeket funkcióváltással vagy új funkcióval visszakapcsolják a helyi közösségi életbe vagy a turizmusba. Elhatároztuk, hogy támogatjuk falvaink és vidéki településeink megújulását, a helyi szükségletekhez és környezethez igazodó infrastrukturális fejlesztését; és hogy segítjük a közösségi együttlét intézményeinek megerősítést, a különböző korosztályok találkozási és közös időtöltési lehetőségeinek megteremtését. De ezeket a célokat csak akkor tudjuk megvalósítani, ha a lelkes helyi közösségek élnek a lehetőségekkel, és megvalósítják a saját elképzeléseiket - ahogyan most a kondorfaiak is tették.

 

Kondorfának számos értéke van. Akad közöttük szép számmal kézzel fogató is: a kódisállásos, boronafalas házak, a különleges feszület, a Szent Lukácsnak szentelt templom s a falán a millenniumi emlékmű táblái, a vadban s gombában gazdag erdők, a ritka madárfajok, a védett virágok  és a településen áthaladó turistaútvonalak. De van ennek a falunak sok olyan kincse is, ami megfoghatatlan: a népszokásai, a nyelvjárása, a vendégszeretete, a fiatalok lelkesedése, az önkéntes tűzoltók felelősségvállalása, és sorolhatnám tovább.

 

 

Ezekből a megfoghatatlan értékekből ad néhánynak otthont a helyi közösség igényeit kiszolgáló szabadidős helyiség, a falu nappalija, ahol rendezvényeket bonyolíthatnak le; ahol fogadhatják és vendégül láthatják a településre érkező turistákat, ahol az önkéntes tűzoltók megszervezhetik a képzéseiket; és ahova a fiatalok behúzódhatnak, ha a téli hidegben is sportolnának. Kívánom, hogy érezzék magukat otthonosan ebben a megújult épületben. Lakják be, töltsék meg élettel és vigyázzanak rá - ahogyan az egy jó családhoz illik."

 

 Fotó:Török