PROGRAMNAPTÁR
2024. június 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

XI. Őrségi Tökfesztivál

  nyomtatási kép

 

Az Őrségi Tökfesztivált már tizenegyeik alkalommal rendezik meg, három napon át négy település: Őriszentpéter, Nagyrákos, Szalafő és Magyarszombatfa kínál színes programokat a látogatóknak. A már hagyományos kézműves vásár mellett szinte minden művészeti ág képviselteti magát a rendezvényen. Lesznek kézműves foglalkozások, népzenei és néptánc bemutatók, kiállítások, könnyűzenei koncertek.

 

"Az Őrségi Tökfesztivál minden kiadványáról, szórólapjáról, felhívásáról színes, vidám tökök mosolyognak ránk. Arra gondoltam, viszonzásul én pedig néhány vidám, tökkel kapcsolatos szólás-mondással köszöntöm ezt a tizenegyedik alkalmat is megélt különleges rendezvényt. Találtam is tökös mondást szép számmal. Igen ám, de egyik sem vetne jó fényt a hétvége nagyra becsült főszereplőjére, a tökre. Úgy tűnik ugyanis, hogy a töknek nem volt mindig ilyen jó a marketingje."- kezdte V. Németh Zsolt ünnepi beszédét a rendezvény megnyitóján, Őriszentpéteren.

 

 

Akit a tökhöz hasonlítottak, bizony pironkodhatott, hiszen nem túl hízelgő, ha valakire azt mondják: buta, mint a tök, alszik, mint a tök, részeg, mint a tök. Vagy épp azt, hogy fönn úszik, mint a tök - vagyis hencegő, kevély és üresfejű ember. Vagy hogy kéreti magát, mint a garasos tök - tudniillik nevetségesen szerénykedik. Esetleg, hogy este virágzik a tök - azaz öreg fejjel is nők után fut. A szólásaink alapján azt gondolhatnánk, a tök csak valami értéktelen, haszontalan növény. Itt az Őrségben azonban egészen más szemmel néznek rá. Finomakat főznek belőle, kisütik, olajat sajtolnak vagy ropogtatni valót pirítanak a magjából, kiállítják, kifaragják, lámpást csinálnak belőle, versenyeznek, ki löki messzebbre, de még tökkirályt is választanak, sőt a "legtökösebb portát" is elismerik.

 

 

Vajon, hogy vitte fel ennyire az Isten az őrségi tök dolgát? Arra talán már a legöregebb töktermesztők sem emlékeznek. De én olvastam egy történetet, ami talán választ ad a kérdésre. A tökföld meséje egy szorgalmas házaspárral kezdődik, akik tisztességesen művelték, gondozták a tökföldet, s ősszel a piacon eladták a takaros sütőtököket. Meg nem gazdagodtak ugyan, de szépen megéltek abból, amit a földjük megtermett. Egyszer azonban a kelő nap sugara eltalálta az egyik tököt, ami csodálatos módon életre kelt. Innentől kalandos volt a megelevenedett tök élete, de legyen elég annyi, hogy a történet végére a tökből egy szépséges leány lépett ki, akibe beleszeretett a herceg, feleségül vette, s máig is élnek, ha meg nem haltak. - osztotta meg a közönséggel a szép régi történetet V. Németh Zsolt.

 

 

Amikor az őriszentpéteri tökfesztiválon járunk, némileg olyan, mintha azóta is a mesebeli tök és a királyfi lakodalmát ülnénk meg minden évben. Hiszen itt sem történt más, mint hogy az őrségiek tisztességgel gondozták, nevelték mindig a tököt, de ezt olyan figyelmesen, olyan szeretettel tették, hogy attól az egyszerű növény élni kezdett, árusokat, zenészeket, táncosokat és rengeteg kíváncsi látogatót vonzott maga köré, fesztivál-főszereplővé avanzsált, és turisztikai vonzerővé nőtte ki magát.

 

 

A tök szerepe és renoméja pedig itt, Őriszentpéteren, azóta sem romlott. Az évi rendes tökfesztivál is szépen dagad - éppúgy, mint a névadója egy kiadós eső után. Mostanra már térben és időben is kiterjeszkedve, több településen, több napon át vár egyre több vásárlót és kíváncsiskodót. Évről-évre növeli a tájegység ismertségét, népszerűsíti a töktermesztést, a tökből készülő termékeket, gyarapítja a helyi gazdák és vendéglátók lehetőségeit, és erősíti a helyi közösségeket. Még A Nyugat-Dunántúl kiemelt gasztro-kulturális rendezvénye kitüntető címet is kiérdemelte." - emlékeztett beszédében V. Németh Zsolt.

 

Fotó: Török