PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Tájfajták szerepe a fenntartható vidékfejlesztésben

  nyomtatási kép

Hatodik alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált pénteken. A fesztivállal egy időben nemzetközi konferenciát tartottak a hagyományos gyümölcsfajták szerepéről a fenntartható vidékfejlesztésben, amelyen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a génmegőrzés, a vidékfejlesztés és a hagyományőrzés összefüggéseiről tartott előadást.

 

 

Az államtitkár előadásában elmondta, kultúrnövényeink zöme nem európai eredetű, a legtöbb hazánkban termesztett fajt mégis őshonosnak tekinthetjük, mivel több ezer év alatt a kultúrflóránk részévé váltak. A hosszú időn keresztül az adott tájban, tájegységben termesztett fajták olyan mértékben beilleszkedtek a környezetbe, hogy azzal szerves egységet alkottak és alkotnak ma is. Az utóbbi időben azonban kiszorultak a termesztésből, mert hozam tekintetében sokszor elmaradnak a termesztett fajtáktól, nem adnak állandó mennyiséget, továbbá a nehézkesebb szállíthatóság és eltarthatóság miatt feldolgozás nélkül nem jól értékesíthetők.

 

 

Mégis nagyon fontos, hogy megakadályozzuk tájfajtáink eltűnését, hiszen azok nagyszerűen alkalmazkodtak az adott klímához, talajhoz, genetikailag ellenállók, kevésbé vannak kitéve betegségeknek, jól bírják az extenzív körülményeket, genetikai változatosságuk okán kiváló nemesítési alapanyagok lehetnek, és alapanyagot szolgáltathatnak speciális termékek előállításához is. Nem véletlen, hogy hagyományosan más szilvafajtát használtak pálinkafőzésre, és lekvárkészítéshez; más almát töltöttek a rétesbe, és mást tettek el télire a pincébe - mondta.