PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Megújult, kibővült a Művelődési Ház

  nyomtatási kép

Két nyertes pályázatnak és az önkormányzat anyagi és élőmunka támogatásának jóvoltából újulhatott meg a rumi művelődési ház. Az intézmény alsó szintjének felújítására és kibővítésére a Szemünk Fénye Szülői Egyesület, a tetőtér beépítésére a Rumi Kórusegyesület pályázott sikerrel, az épület modernizálásához pedig az önkormányzat nyújtott segítséget.

 

 

A megújult művelődési házat V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avatta fel a község szombati falunapjának keretében:

 

"A rumiak jól ismerik a titkot, generációról generációra adják tovább a fontos tudást: hogyan kell az idővel jól sáfárkodni, hogyan kell az életet jól megélni. Amikor előveszik a határidőnaplójukat, megállnak a konyhai falinaptár előtt, vagy csak leülnek, hogy végiggondolják az előző hetüket, gondosan beosztják az idejüket. Időt szánnak a munkára, a kötelességekre, a feladatokra; de időt szánnak a családra, a barátokra, a pihenésre és a kikapcsolódásra is. Így kerek az életük - s ebben mindig is nagy segítségükre volt a művelődési ház.

 

Polgármesterként, képviselőként, államtitkárként sok életteli, erős, jól működő vidéki közösséget ismerhettem meg. És azt mondhatom, a lelkes, hagyományaikat ápoló, jövőjüket építő közösségek életében mindig központi szerepet kap az együtt eltöltött idő, s az annak helyet biztosító közösségi intézmény. Ezért meggyőződésem, hogy a boldog, sikeres élethez vidéken sem elegendő a megfelelő ellátás, az alapvető szolgáltatások, az önkormányzati hivatal, az egészségügyi ellátórendszer, a posta, a helyi közlekedés megléte. Legalább ilyen fontos a megőrzése és féltő gondozása mindannak, ami meghatározza a helyi közösségek identitását, együvé tartozását: mint a templom, az iskola, s a kulturális és közösségi intézmények.

 

 

A rumi művelődési ház befogadja, védi és megtartja a helyi közösség minden kortársi és érdeklődési kör szerinti csoportját. Szép dolog, hogy ez a viszony kölcsönös. Hogy minden rumi csoport, minden ember óvja és ápolja a művelődési házat, hogy magától értetődő módon a Szemünk Fénye Egyesület, a Kórusegyesület, az Önkormányzat, de még a helyi vállalkozók is magukénak érezték a felújítás, kibővítés feladatát.

 

Azt javaslom, arassák le a munkájuk gyümölcsét, s tegyék próbára a megerősített alapokat és a beépített tetőteret. Töltsék meg továbbra is számos, érdekes, tartalmas programmal, legyenek itt minél többen a foglalkozásokon és közösségi rendezvényeken. Biztos vagyok benne, hogy a felújított művelődési ház elbír majd a feladattal."