PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Tető alatt a falu színpada

  nyomtatási kép

Pályázati forrásból létesítettek színpadfedést Ispánkon, a szabadtéri közösségi rendezvények helyszínén. A beruházást V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avatta fel szombaton a "IX. Falunap a világ közepén" rendezvényeinek keretében:

 

 

"Vajon miért volt olyan fontos az ispánkiaknak, hogy a maguk kis világot jelentő deszkáit, a szabadtéri színpadot befedjék? Hogy ne verje az eső és a jég? vághatnánk rá a magától értetődő választ. Én azonban úgy érzem, ennél többről van szó. A régi magyar közmondás úgy tartja: Kit házában eső ver, isten sem szánja. Azaz: nem érdemel az együttérzést, aki úgy elhanyagolja saját otthonát, hogy még a tető foldozásáról sem gondoskodik. De meg is fordíthatjuk a mondást: aki építi, szépíti, védi az otthonát, azt az Isten is oltalmazza.

 

Úgy hiszem, így lesz ez Ispánk közösségével is. Az itt élőknek gondja volt rá, hogy befedjék a színpadot, ami körül gyakran összegyűlnek. Gondjuk volt rá, hogy megvédjék a fellépőket, a vendégeket, a dalt, a verset, a színházat - hogy megóvják a jó hangulatú összejöveteleket, a derűs ünnepeket, s velük együtt közös értékeiket: az összefogást, a kitartást, az emberséget. Biztos vagyok benne, hogy a gondviselés sem feledkezik meg a közösségük oltalmáról.

 

 

Apró építkezés volt ez itt a világ közepén. Ha a távolból néznénk a földgolyóra, talán nem is látszana ez a néhány négyzetméter fedett terület. Ha viszont rajta vagy előtte állunk, pontosan láthatjuk, hogy mennyivel járul hozzá a helyi közösség összetartásához, megtartásához.

 

Ispánkon tudják, hogy jó fal tartja a jó tetőt, ezért bízták a színpadfedést jó tervezőkre és jó kivitelezőkre. De régiek még megfordítva is ismerték a bölcsességet: Jó tető tart jó falat - vagyis akkor gyarapodik a vagyon, ha jó gazda őrködik felette. Kívánom, hogy legyenek jó gazdái ennek a jó tetőnek, s gyarapodjanak számtalan közös élménnyel előtte, s alatta!"