PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

25 éves a Magyar Természetvédők Szövetsége

  nyomtatási kép

Szakmai programokkal, többek között a fenntartható fejlődés esélyeit latolgató pódiumbeszélgetéssel ünnepelte negyedszázados fennállását a Magyar Természetvédők Szövetsége a Fővárosi Állat- és Növénykertben pénteken.

 

 

A természet egészének védelme óriási feladat, amelyből mindannyiunknak ki kell venni a részét, bolygónk egészségéért és jövőjéért a tudományos világ, az állami szféra és a civil szektor együtt felel - jelentette ki az eseményen a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

 

V. Németh Zsolt elmondta: az igazán erős szövetségek értékek mentén köttetnek. A magyar természetvédők számára ilyen érték többek között a tiszta víz és levegő, a háborítatlan élővilág, a harmónia a környezetünkkel és a fenntartható fejlődés. Ezen értékek mentén léptek szövetségre 1989-ben, összefogásuk ma is hatékonyan fűzi össze hazánk több mint száz környezet- és természetvédő egyesületét. Az államtitkár beszédében köszönetet mondott a Magyar Természetvédők Szövetségének, hogy 25 éve képviseli hűen az értékrendjét.

 

Kövér László, az Országgyűlés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke pénteken, az eseményt megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: a természet megóvása nem a környezetvédelemben mint technikában kezdődik, hanem az erkölcsi eszméléssel, a felelősségteljes és hosszú távú hatásokkal is számoló döntéshozatallal, a gazdasági fejlődés természetének, módjának helyes megválasztásával.

 

 

"Természeti környezetünk nem absztrakt tudományos elméletek tárgyiasult példatára, hanem a teljes emberi életünk előfeltétele, nemzeti azonosságtudatunk része, versek, népdalok és szimfóniák ihletője" - hangsúlyozta, hozzátéve: annak az örökségnek a része, amelyet elődeink helyeztek a kezünkbe és azt szeretnénk, ha utódaink is élvezhetnék azt.

 

Véleménye szerint a környezetszennyezés csak az egyik megnyilvánulása annak az egész világot elöntő morális válságnak, amellyel feladatunk és hivatásunk megküzdeni, hiszen nemcsak a biodiverzitás csökken, hanem nyelvek, népszokások, kulturális hagyományok tűnnek el.

 

Kövér László szerint "nem kis feladatok tornyosulnak a természet védelme érdekében szövetkező emberek közössége előtt".

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége 1989-ben alakult 32 vidéki természetvédő csoport részvételével azzal a céllal, hogy legyen egy olyan szervezet, amely országosan képviseli a természetvédelem érdekeit - mondta el Farkas István Tamás, a szövetség ügyvezető elnöke. Hozzátette: mára ez a szövetség 118 környezet- és természetvédő egyesület, csoport közössége, tevékenysége kiterjed Magyarország minden megyéjére, partnerein keresztül pedig az egész Kárpát-medencére.

 

A pódiumbeszélgetésen a fenntartható fejlődés esélyeiről Bogár László közgazdász, Gyulai Iván ökológus és Vida Gábor biológus fejtette ki véleményét.

 

Forrás: MTI/kormany.hu