PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Új makadámút vezet a szőlőültetvényekre

  nyomtatási kép

Mintegy 120 hektár borszőlő ültetvény megközelíthetősége javult Bérbaltaváron az útfejlesztésnek köszönhetően. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap 22,5 millió forintos támogatásával megépült makadámút a szőlőtermelők, a szántóföldeken gazdálkodók és az erdészek munkáját is jelentősen megkönnyíti. Szombaton, a bérbaltavári borok fesztiválja keretében megrendezett útátadón V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is köszöntőt mondott.

 

 

A szőlőterméshez és a kiváló borokhoz sokféle út vezet, s én környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárként látom, hogy mindezekre az utakra nagyon fontos vigyáznunk. Vigyáznunk kell a szőlőtermesztés természetes útjára - azaz védenünk kell termőföldünket, éghajlatunkat, szőlőfajtáinkat. Vigyáznunk kell a bortermeléshez vezető gazdasági útra - vagyis őriznünk kell gazdálkodási hagyományainkat, és minden eszközt, támogatást meg kell adnunk a szőlészettel-borászattal foglalkozó gazdálkodóknak. Őriznünk kell a borkultúránkhoz kapcsolódó történelmi és kulturális utakat is - a néphagyományokat, a bordalokat, a szüreti szokásokat - mondta V. Németh Zsolt.

 

 

De ugyanígy meg kell védenünk azokat a bérbaltavárihoz hasonló, konkrét, fizikai utakat is, amelyek a napi munkavégzést teszik lehetővé. Hiszen ezek éppúgy hozzájárulnak a magyar szőlőtermelés és borkultúra életben tartásához, mint a kutatás, a fejlesztés, a szerkezetátalakítás, a telepítéstámogatás vagy a bormarketing - amelyeken a Kormány most is dolgozik a Nemzeti borkiválósági program keretében - tette hozzá.

 

A bérbaltavári szőlőtermelő gazdáknak sok nehézséggel kell szembenézniük, a kavicsréteget elnyelt földúton még az is kihívást jelentett számukra, hogy rossz időben megközelítsék a borszőlő ültetvényeket. Az új makadámúttal azonban könnyebbé, kényelmesebbé és - nem utolsó sorban - biztonságosabbá vált a közlekedés. Bízom benne, hogy a felújított, stabilizált út sok mosolygós szeptemberig, derűs szüretig, vidám borfesztiválig vezet majd el - zárta gondolatait az államtitkár.