PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Az őrségi gomba ünnepe

  nyomtatási kép

A hónap első szombatja az őrségi gombáról szólt Apátistvánfalván. A Gombafesztivál keretében gombaszedő-túrára, gombás főzőversenyre és gombaszépségversenyre is jutott idő, de nem feledkeztek meg szólni a gombafogyasztás veszélyeiről sem. A kirakodóvásárral, néptáncbemutatókkal és dalversennyel színesített egész napos rendezvényen V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.

 

 

Ma az az őrségi gombákat ünnepeljük, amelyek jó hajnalban, hűvös harmatban is kicsalnak az erdőbe,  amelyek kincskereséssé változtatják a sétáinkat, amelyek izgalmassá teszik gasztronómiánkat; amelyek szólásokat, verseket, meséket ihletnek - mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt. 

 

 

Aki veszi a fáradságot, hogy megismerkedjen a gombákkal, azelőtt mesebeli világ nyílik meg. A virágos szakállzuzmó, a lemezes pöfeteg, a tönkös kacskagomba, a fenyőalja gomba, a galambica, az őzlábgomba, a vargánya és társaik világa. Aki belép ebbe a világba, színekben, formákban, illatokban és ízekben tobzódhat. Megtudhatja a vargányás hajdinaleves, a rókagomba pörkölt, a gombapaprikás és az őrségi gombás flekken titkát.

 

 

De nemcsak ennyi lesz a jutalma. Megtanulhat még valami nagyon fontosat is: lehajolni a legapróbb, megbúvó értékekért, és elválasztani a jót a rossztól. Ennek az odafigyelésnek, ennek a felelősségtudatnak pedig nagy hasznát veszi majd az erdőn kívül, az élet többi területén is - tette hozzá.