PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Magyarkanizsai értéktár kiállítás nyílt

  nyomtatási kép

A 13 települést magába foglaló vajdasági Magyarkanizsa község helyi értékeit gyűjtötték össze rendezték állandó tárlattá Martonoson. A határon túli értéktárba bekerült többek között a kosárfonás, a paprikafeldolgozás, a gyógyfürdő, a tiszavirágzás és a Kanizsai Írótábor is. A hétfői megnyitón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

 

 

"A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek - mondja a tudós -, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség.

 

Ezért mindenekelőtt szeretném megköszönni a Délvidék Kutató Központ munkatársainak, Magyarkanizsa vezetőinek és lakóinak, hogy ma itt lehetek, és a helyi értékeket bemutató tárlatukon keresztül megismerhetem községük különlegesen szép kultúráját, azon keresztül pedig egyedi és megismételhetetlen közösségét is.

 

Amikor megalkottuk a hungarikum törvényt, egy fontos építkezésbe kezdünk bele: alulról felfelé. Egy értékpiramist terveztünk, melynek erős, megingathatatlan alapját az Önökéhez hasonló lelkes, összetartó, kincseikre büszke közösségek teszik le. Ők építik fel a piramis fundamentumát a települési, megyei, ágazati és határon túli értékekből, amiből tovább építkezhetünk, kiválasztva a magyar nemzeti értékeket, majd a piramis csúcsára kerülő hungarikumokat - amik már egész nemzetünk kultúráját hivatottak képviselni.

 

 

Ennek a közös építkezésnek nem titkolt célja a nemzeti tudat újraépítése, a magyarság egészének összefogása, a határokon átívelő nemzetegyesítés. Ezért a fontos célért jogi, gazdasági és társadalmi szinten is dolgozunk.

 

A jog frontján ez a könnyített határátkelést, az egyszerűsített honosítással megszerezhető állampolgárságot és a szavazati jogot jelenti. Gazdasági szempontból azt, hogy támogatjuk a határon túli szakmai összefogásokat, a régiók együttműködését, a Kárpát-medencei gazdaságépítést, s hogy a határon túli magyarság integráns részét képezi a magyar költségvetésnek.

 

De a jogi, gazdasági lépések csak akkor lehetnek eredményesek, ha az összefogás társadalmi szinten, az emberek szintjén is létrejön, ha a mindennapjainkat is összekötjük. Ez néha olyan apróságokban valósul meg, hogy az időjárás-előrejelzésben nemcsak az Alföld vagy a Dunántúl, hanem Erdély, Székelyföld, Felvidék, Vajdaság és Kárpátalja hőmérsékletéről is szólunk. Máskor pedig olyan nagy jelentőségű kezdeményezésekben, mint a határon túli magyar nyelvű közoktatás megerősítését segítő pályázat, vagy a Határtalanul program, aminek köszönhetően néhány év múlva már nem lesz olyan anyaországban élő magyar gyerek, aki ne járt volna még határon túli magyarlakta településen.

 

Ebben a határokon átívelő, több szinten folyó építkezésben számítottunk az értékeiket ismerő, becsülő közösségekben, és bíztunk a minden ember szívében megtalálható iránytűben, ami biztonságosan jelzi, melyek azok a helyi természeti, történelmi, szellemi és tárgyi kincsek, amelyeket nagyra becsülnek, amelyek hozzájárulnak közösségük identitásához, amelyeket érdemes megőrizni, megmutatni és továbbörökíteni. A bizalmunk jutalma, hogy most láthatjuk kibontakozni a hungarikum mozgalmat, és láthatjuk a nemzetünket alkotó közösségek egyediségét, különlegességét.

 

 

A mögöttünk álló időszak nagyon izgalmas és örömteli volt. Rengeteg helyen indult meg az értékgyűjtés, megalakultak a megyei értéktár bizottságok, létrejött 346 települési értéktár, s egy példaértékű tájegységi értéktár. Továbbá a Külhoni Magyarság Értéktárába - az országhatáron túl fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteménybe - is bekerült 105 külhoni érték. Az elhivatott gyűjtő, kutató munkának eredményeképp szépen dagad a hivatalos lajstroma mindannak, amire büszkék vagyunk.

 

De talán ennél is fontosabb, ennél is nagyobb örömet ad látni, ahogyan az értékmentő munka, a kutatás, gyűjtés és rendszerezés visszahat az azt végző közösségekre. Hogy a közös cél és feladat közelebb hozza egymáshoz a települések lakóit és generációit, hogy közben régi történetek elevenednek meg, kapcsolatok újulnak meg.

 

Azt pedig különösen inspiráló megfigyelni, hogy amikor elkészülnek az értéktárak, megnyílnak a kiállítások, akkor saját gazdagságukat felismerve a közösségeknek megerősödik az öntudata, erőt és lendületet nyernek értékeikből, s meglátják a kincseikben rejlő lehetőségeket.

 

Bízom benne, hogy ma éppen ez fog történni Magyarkanizsa Község közösségével is, akiknek szeretném megköszönni, hogy a kosárfonástól a martonosi paprikán és a völgyesi rétesen keresztül az uszadékfa-szobrokig láthatóvá, tapinthatóvá, hallhatóvá, kóstolhatóvá - azaz megismerhetővé és szerethetővé tették kincseiket.

 

Megtisztelő feladatomnak eleget téve abban a reményben nyitom meg a helyi érték kiállításukat, hogy ez a dinamikus, folyamatosan bővülő kincstár soha ki nem fogyó erőforrása lesz közösségüknek!"