PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

11. Körmendi Napok

  nyomtatási kép

Augusztus 15. és 19. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Körmendi Napokat borutcával és főzőversennyel, helyi tehetségek koncertjeivel, kiállításokkal és nemzeti néptáncgálával. A programsorozatot idén Bebes István polgármesterrel együtt V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg:

 

 

"Márai Sándor azt írja augusztus haváról, hogy ez az az időszak, amikor az emberek megtérnek a tengertől, a hegyek közül, az idegen, nagy városokból. Amikor lelkesen és hadarva mesélik az élményeiket, vagy révedező pillantással, önfeledt mosollyal ülnek a félig kicsomagolt bőröndök között. Amikor újra rácsodálkoznak, milyen szép az otthonuk, amikor boldogan szívják be az ismerős illatokat, vagy épp teli szájjal és csillogó szemekkel mondják: végre, igazi étel!

 

Az augusztusi álmokban a világ csodálatosan keveredik az otthon illatával - írja Márai. Erről pedig meg is győződhet mindenki, aki ellátogat az augusztusi Körmendi Napok programjaira, a hagyományok, az egyetemes és helyi kultúra ünnepére.

 

Az otthon illatát garantálják a főzőverseny szakácsai, a borutca termelői, a Rába felől fújó szél. Az otthonosságot szavatolja a helyi tehetségek bemutatkozása, a jó ebédhez szóló nóta, s az új kenyér megszegése is. De a nagyvilág is jó elfér a Körmendi Napok forgatagában: idehozzák a színvonalas koncertek előadói, a nemzetközi néptáncgála, s a világraszóló földi, vízi és légi parádé.

 

Ahogyan a programokban keveredik az otthon és a nagyvilág, úgy mostanra már a rendezvény közönségében is - és ezt nagyon jó látni. Jó látni az otthoniakat, Körmend város apraját-nagyját, párokat, családokat, helyi közösségeket. Jó látni, hogy régi barátok, iskolatársak, egykori kollégák itt összefuthatnak, válthatnak néhány szót, feleleveníthetik a közös emlékeket. De azt is örömmel látom, hogy lassan minden ismerős arcra jut egy új. Mert ki-ki meghívja a programokra távoli ismerősét, az elszármazott vagy messze élő rokonok rendre a fesztiválhoz igazítják látogatásuk időpontját, de olyanok is akadnak szép számmal, akiket a Körmendi Napok hangulatának híre hozott ide.

 

Úgy gondolom, térségünk e meghatározó rendezvénysorozata ma is azt a szerepet tölti be az emberek életében, amit az ünnepek az idők kezdete óta: viszonyítási pontot jelent térben és időben. Helyet, alkalmat és okot ad a találkozásra.

 

Valamikor nagyon régen, az autók, repülők, mobiltelefonok és internet előtti időkben az emberek még könnyen elkerülték egymást. Ha valaki többnapi járóföldre lakó ismerősét ment meglátogatni, bizony nagyot csalódott, ha éppen nem találta otthon. Azt pedig, hogy egy egész közösség egyszerre legyen egy helyen, nem is lehetett volna elképzelni ünnepnapok híján.

 

Ma más világban élünk, a technika vívmányainak segítségével a másodperc törtrésze alatt érhetjük el egymást. Ahhoz azonban, hogy személyesen találkozzunk, hogy sokan ünnepelhessünk együtt, közösen, ma is szükség van különleges alkalmakra. A körmendiek számára ezt az alkalmat jelentik az augusztusi pezsgő körmendi napok."

 

Van azonban még valami, ami egészen különlegessé teszi az augusztust. Ez pedig az ősz közelsége. Nem mondanám, hogy fenyegetése, hiszen sok szerethető dolog van abban is, amikor indul az iskolaév, amikor visszarázódunk a munkás hétköznapokba, amikor a hűsebb, frissebb levegővel együtt megérkeznek az új kihívások, feladatok. Mégis, ilyenkor nyár végén szükségünk van arra, hogy még utoljára kiélvezzük a napsütéses órákat és barátaink társaságát, hogy még egyszer utoljára megengedjük magunknak, hogy a - Körmendi Napok jelmondatával élve - az estékből nappalok legyenek.

 

Kívánom, hogy ebbe a néhány napba és estébe sűrítsenek bele mindent, amit a nyárban és a városban szeretnek, és gyűjtsenek annyi élményt, annyi emléket, ami feltölti Önöket egész évre!"