PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Hungarikum nap a Sziget fesztiválon

  nyomtatási kép

Hungarikum napot tartott csütörtökön Budapesten a Sziget Fesztiválköztársaság Civil Szigetén a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy felhívja a belföldi és külföldi fiatalok figyelmét a magyar nemzeti értékekre - mondta az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

 

 

V. Németh Zsolt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Közép-Európa legnagyobb fesztiválja nagyon fontos a minisztérium számára, mivel egy alapvetően befogadó, kultúrák iránt érzékeny közeggel lehet megismertetni a magyar nemzeti értékeket, kiváló minőségű ételeket és italokat, csodálatos természeti környezetünket, és nem utolsó sorban kulturális örökségünket. Az országimázs-építő eseményen egyebek mellett busótánccal hívják fel a szigetlakók figyelmét a hungarikumokra, például a csabai kolbászra - tette hozzá.

 

Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a hungarikumok dokumentálása és védelme nemcsak hagyományaink megőrzésére szolgál, hanem külgazdasági, turisztikai és kultúrdiplomáciai haszonnal is jár, ebben pedig kiemelt szerepet szán az állam a fiatal generációnak.

 

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója beszámolt arról, hogy az intézet az agrárszakképzésben tanulók számára pályáz külföldi szakmai gyakorlatokra, remélve, hogy egyre több fiatal gazdálkodó lesz Magyarországon. A főigazgató az MTI kérdésére elmondta: a NAKVI és a kormány igyekszik egyre több lehetőséget teremteni a fiatal gazdák számára azért, hogy a nemzetközi tanulmányaik végeztével itthon folytassák gazdálkodó tevékenységüket, tovább növelve a magyar gazdaság értékét.

 

A 2014-2020 közötti uniós ciklusban kiemelt programként indul majd a Fiatal Gazda Induló támogatás: az indulási támogatás mellett, arra is kapnak pénzt a negyven év alattiak, hogy fejlesszék a gazdaságukat. A NAKVI azt reméli, hogy a jövőben több pénz jut a nemzetközi és ifjúsági projektekre.

 

Magyarországon 4000 fiatal gazda van, azonban a NAKVI jelentős növekedésére számít, mivel az intézet számításai szerint a következő 7 évben 60-70 milliárd forint áll majd rendelkezésre csak a fiatal gazdák támogatására. Az elképzelések megvalósításában segít a földtörvény, a támogatás- és a pályázati politika is - mondta a főigazgató.

 

Forrás: MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

 

Fotó: Pelsőczy Csaba