PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megnyílt Hétrétország kapuja

  nyomtatási kép

A szombati nulladik napot követően vasárnap az ingyenes "Első Gondtalan Nappal" indult hivatalosan a Hétrétország - a szerek és porták köztiválja című, az Őrség kulturális és néprajzi hagyományaira támaszkodó rendezvénysorozat Őriszentpéteren. Az összművészeti fesztivál megnyitóján V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

 

 

"Nagyon boldog és izgatott vagyok, mert az a megtiszteltetés ért, hogy ismét én kaphattam kezembe Hétrétország kapujának kulcsát, amivel én nyithatom meg a szerek és porták köztiválját, a közvetlenség mesés fesztiválját.

 

Különleges kulcs ez, nem cserélném el a világ legügyesebb tolvajkulcsáért sem, mert amit ez nyit, az többet ér minden széfnél, minden kincses ládánál. Ez a kulcs nemcsak egy több mint 10 napos összművészeti fesztivált, nemcsak kiállításokat, koncerteket és előadásokat nyit, s nem is csak az izgalmasabbnál izgalmasabb portákat és műhelyeket. Ez a kulcs szemeket és szíveket nyit meg a szépre, a jóra, a töménytelen élmény befogadására és egymásra.

 

Persze hiába is keresnék a kezemben, a valóságban nincs ilyen kulcs, ahogyan Hétrétország maga is egy virtuális, képzeletbeli birodalom. Furcsa módon mégis minden egészen valóságos benne.

 

 

Ennek az országnak megvan a maga természetrajza. Klímája, flórája és faunája kísértetiesen hasonlít az Őrségére: itt honos a struccpáfrány, a zergeboglár, a vidrafű, a kenyérbél, a cickafark, s a kígyógyökerű keserűfű. De még annál is mesésebb, mint amit ezek a varázslatos növénynevek ígérnek. A fesztiválszervezők szerint van itt tágasság, erdei zöld, fűszál hegyén ringatózás, magas égen felhőfutás, szárnyvillanás és virágos rét is, szám szerint 7 - egyébként számtalan.

 

Különleges Hétrétország társadalmi berendezkedése is. Nem követ sem nyugati, sem keleti mintát, itt nincsenek osztályok, kasztok, többségek és kisebbségek. Itt csakis királyok, királynők, királyfik és királylányok élnek - de legalábbis mindenki annak érezheti magát, hiszen a vendéglátók minden látogatót a tenyerükön hordoznak.

 

Ami a külpolitikáját illeti, a fesztivál ideje alatt Hétrétország még a legszigorúbb diktatúrákat is felülmúlja. Állampolgárait, vendégeit nem engedi határain túlra utazni, sőt arról is gondoskodik, hogy minden érzésük és gondolatuk is itt maradjon a mesebeli államhatárokon belül, s még véletlenül se kalandozzon el a napi gondok, nehézségek felé. Érdekessége, hogy ehhez semmilyen kényszerítőeszközt nem kell alkalmaznia, s panaszt sem nyújtott be még miatta soha senki. Két fesztivál között viszont aktív nemzetközi kapcsolatokat ápol Hétrétország, a világ minden táján vannak nagykövetei, akik messzire viszik hírét, és egyre több helyen honosítják meg a vendégszeretet, a gyermeki kíváncsiságot, valamint a mesterségek és művészetek tiszteletét.

 

 

Szót érdemel ennek a mesebeli államnak a belpolitikája is. A helyi belső rend elég különös: zene, tánc, vers, színházi előadás, csillagnézés, játék, evés, ivás, vidámság és gondtalanág köré szerveződik. A hagyományos rendszerekhez szokott szem számára akár rendetlenségnek is tűnhet, viszont rendvédelmi szervek beavatkozása nélkül fenntartható, állandóan változó, és soha meg nem unható. Törvényből kevés is elég a működéséhez: nyitottság, derű, egymásra figyelés - itt ezek az állampolgári jogok, s egyben kötelességek.

 

Vízumra, útlevélre, zöld kártyára és letelepedési engedélyre nincs szükség, Hétrétország szeretettel vár mindenkit, s az állampolgárságot is könnyedén osztogatja. Éljenek vele, lépjenek be ebbe a különleges birodalomba, és érezzék magukat otthon, de azért őrizzék meg a turistákra jellemző érdeklődést, nyitottságot és kíváncsiságot!

 

Ennek reményében fordítom el jelképesen a zárban a kulcsot, s kinyitom Hétrétország kapuját - a szerek és porták köztiváljának 13. évadát."

 

A fesztivál programjaira és kísérőrendezvényeire augusztus 20-áig várják a vendégeket az Őrségben.