PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kiállították helyi emlékeiket a sótonyiak

  nyomtatási kép

Természeti és kulturális örökség védelme, megőrzése és fenntartása céljára nyert mintegy három millió forint támogatást Sótony község, amelyet a több mint egy millió forintos önerővel kiegészítve egy rossz állapotban lévő önkormányzati épület felújítására, helytörténeti gyűjtemény létrehozására fordítottak. Sótony község önkormányzata és lakossága, valamint az Összefogás Sótonyért Egyesület közösen állította össze a helytörténeti kiállítás anyagát, amelyet V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő avatatott fel szombaton.

 

 

A régi falusi családok még a házi Biblia lapjaira jegyezték fel a fontos eseményeket; zsírpapírra írták fel a generációkon át öröklődő recepteket; féltve óvták a régi tárgyakat, családi ereklyéket; és újra meg újra elmesélve igyekeztek megőrizni az utókornak a közös történeteket. Egy településnek ugyanilyen fontos, hogy megőrizze tárgyi emlékeit, tovább mesélje történeteit és életben tartsa a hagyományait - mondta V. Németh Zsolt az avatóünnepségen.

 

 

A magyar gazdaságnak, a magyar társadalomnak erős, összetartó, tevékeny közösségekre van szüksége. Én pedig azt tapasztaltam, hogy a legélettelibb közösségek mindig azok, amelyek számon tartják kincseiket, amelyek őrzik és gondozzák mindazt, ami meghatározza identitásukat. Ezért tartom fontosnak a helyi örökség- és értékleltárak készítését, a vidéki kulturális örökségkincs feltárását és bemutatását. Sótonyban ezt az értékmentő, értékőrző munkát nem magányos kutatók végzik, hanem az önkormányzat, az Összefogás Sótonyért Egyesület és a település lakói együtt, közösen. Ezért meggyőződésem, hogy a felújításra nyert támogatás és a hozzátett önerő jó helyre került, a gyűjtésre, a tárlat összeállítására szánt idő és energia pedig sokszorosan megtérül majd - tette hozzá.