PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Értéktár-kiállítás Szurdokpüspökiben

  nyomtatási kép

Nyolc település kincse a Mátra alján címmel rendeztek kiállítást és szakmai fórumot szombaton a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben, hogy bemutassák Buják, Csécse, Egyházasdengeleg, Hasznos, Mátrakeresztes, Palotás, Tar és Szurdokpüspöki települési értéktárait. A hagyományos Püspöki Libafesztivál kereteibe ágyazott értéktár-kiállítást V. Németh Zsolt mint hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg.

 

 

Móricz Zsigmond írja egy helyen, csak az emlékezés gazdag, csak az ad, mert annak a kezében van a kifogyhatatlan kincstár. S valóban igaz, hogy ha nem figyelünk oda, ha nem emlékezünk, akkor elveszítjük a kulcsot értékeink kincstárához, d a felnövő generációk már nem fognak hozzáférni. Ezért öröm látni, hogy a Mátra alján ez a nyolc település nem feledkezett meg kincseiről, természeti, épített és tárgyi értékeiről, szellemi és kulturális hagyatékáról. Az országban az elsők között gyűjtötték össze őket, mindezt a kincset most meg is mutatják - mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt.

 

 

Az államtitkár kiemelte, a hungarikum mozgalomnak, az értékgyűjtő kezdeményezéseknek számos pozitív hozadéka van. Miközben idős és fiatal, szakember és laikus együtt kutat, történetek elevenednek meg, kapcsolatok újulnak meg, és erősödik a helyi közösség. A kutatás szemléletváltozást is hoz magával, a gyűjtők újra meglátják az értéket mindabban az őket körülvevő kincsben, amit addig természetesnek és magától értetődőnek tekintettek. A figyelmet és törődést kapó települési értékek pedig új lehetőségeket nyitnak alkotásban, közösségépítésben és turizmusban egyaránt - mutatott rá.