PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

XIII. Fazekasnapok

  nyomtatási kép

A hétvégén tizenharmadik alkalommal rendezték meg a magyarszombatfai fazekastalálkozót és vásárt, amely ezúttal az Országos Jótékonysági Kályhaépítő Versenynek is otthont adott. A pénteki szakmai napot követően a kiállításként is helytálló vásárt - ahogyan az elmúlt években is - V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg.

 

Minden vásár eljön a maga napjára - mondja a szólás, ami őrzi a régiek bölcsességét arról, hogy mindennek eljön a maga ideje. Bevallom, ha a magyarszombatfai fazekasok találkozójáról és vásáráról van szó, nem tudok ilyen bölcs türelemmel lenni. De ahogy látom, nem vagyok ezzel egyedül. Ez már csak így szokott lenni, amikor valami jó dologra várunk, az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a fazekas napok zsúfolásig vannak jó dolgokkal. Most végre ismét szabad a vásár! De ez a vásár különleges: ide nemcsak a jó portékákért jönnek az emberek - mondta V. Németh Zsolt.

 

 

A főzőverseny, s a megvásárolható kiváló cserépedények gondoskodnak róla, hogy jól lakjunk. A fazekasház és a sátrak menedéket nyújtanak naptól, széltől, de még a hétköznapok búja-bánata elől is. A vendéglátók vendégszeretete, elfogadása, összetartása mellett azt is megtapasztalhatjuk, milyen olyan közösségben élni, ahol tisztelik az elődöket, a gerencsérek munkáját, a régi hagyományokat, a népi kultúrát, de még az agyagot is, s az az emberek egymást is elismerik, megbecsülik egymást, legyen szó szomszédról vagy messziről érkezett látogatóról - részletezte az államtitkár.