PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megújult a Szent István-barlang

  nyomtatási kép
 Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 170 millió forint uniós támogatást nyert a lillafüredi Szent István-barlang, a Kiskőháti-zsomboly, valamint a különösen védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti állapotának megőrzésére. A beruházás részeként megújították a lillafüredi Szent István-barlang világítását. A csütörtöki átadón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt.

Az ilyen jellegű beruházásoknak köszönhetően látványosabban mutathatjuk be természeti kincseinket, elősegítve ezzel a természeti értékek védelmét és a környezettudatos gondolkodást is - mondta az államtitkár.

Az elmúlt kormányzati ciklusban 184 természetvédelmi beruházás valósult meg mintegy 39 milliárd forintból, ebből a pénzből finanszírozták a lillafüredi projektet is, az elkövetkező években a természetvédelem hasonló nagyságú támogatásban, 31 milliárd forintban részesül - tette hozzá.

A Szent István-barlang világítási rendszerét 1988-ban és 1989-ben építették ki, az elmúlt 25 évben a lámpatestek elavultak, ráadásul nagy mennyiségű hőt termeltek, így a fényforrások körül, valamint a nagy felületű cseppkőlefolyások, álló cseppkövek és cseppkőoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban kezdett a beruházáshoz, LED-es fényforrásokra cserélték a természeti képződmény lámpáit, ezek nem bocsátanak ki hőt, energiatakarékosak és fényük szebbé teszi a cseppkőképződményeket és ennek köszönhetően megakadályozzák a cseppköveket pusztító barlangi lámpaflóra újratermelődését, terjedését, így hosszú távon biztosítható a fokozottan védett barlang természeti állapotának megóvása.

Az új világítási rendszer elsődleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem tud újból elterjedni, ez a világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer és a hagyományos izzók színével megegyező színhőmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területek is megnyílnak.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba