PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Nyolcvan éves a balatoni viharjelzés

  nyomtatási kép

A már 80 éve szolgáló balatoni viharjelzésnek köszönhetően időben értesülhetünk legnagyobb tavunk változásairól, így ezekre megfelelően felkészülhetünk - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Siófokon, a balatoni viharjelzés 80. évfordulóján.

 

 

V. Németh Zsolt hozzátette: a viharokat automaták, műholdak, radarok és nagyteljesítményű számítógépek jelzik előre, ami nem csak a vakációzóknak, hanem a gyakorlott vízjáróknak is nélkülözhetetlen segítség.

 

A technika fejlődése valóban nagy áldás a biztonságukra nézve, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a hőmérők, légnedvességmérők és fényjelző berendezések mögött ma is emberek állnak. Elhivatott, felelősségteljes emberek. S az ő elkötelezett munkájuknak, folyamatos figyelmüknek köszönhetjük, hogy önfeledten tudunk pihenni és szórakozni a Balaton vízén, hogy félelem és aggodalom nélkül szemlélhetjük a nagy tó minden rezdülését figyelmeztetett az államtitkár, aki köszönetet mondott a meteorológusoknak, a vízi rendőröknek, a katasztrófavédőknek és az együttműködésében részt vevő civil szervezeteknek.

 

 

Elmaradt vagy későn érkező viharjelzés miatt az elmúlt években senki sem vesztette életét a Balatonban - jelentette ki a rendezvényen a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.  Horváth László arról beszélt, hogy a Balatonon, Közép-Európa legnagyobb, csaknem 600 négyzetkilométeres vízfelületén és a partjainál 300 ezren vannak egy-egy nyári hétvégén, egy évben pedig 3 millióan fordulnak meg. Ennyi emberrel kell betartatni a viharjelzések idején életbe lépő szabályokat, hogy elkerüljék a baleseteket. A pontos meteorológiai előrejelzés fontos záloga a hatékony vízirendészeti munkának. Az elmúlt huszonöt évben hatezer embert, idén eddig 41 embert mentettek ki a Balatonból a vízi rendőrök - tette hozzá.

 

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta: a balatoni viharjelző rendszert nyolcvan évvel ezelőtt súlyos tragédiák után hozták létre, azóta folyamatosan fejlesztették, miközben a legfontosabb feladat továbbra is az maradt, hogy az előrejelzések a biztonságot szolgálják az üdülőövezetben. Szólt arról, hogy kezdetben 15 riasztóállomás alkotta a rendszert, viharágyúkkal és árbocra felhúzható piros jelzőkosarakkal. Ma már 31 stabil és 15 mobil viharjelző állomás szolgálja az üdülőövezet biztonságát.

 

Az évforduló alkalmából a meteorológiai szolgálat ünnepi rendezvényt tartott a siófoki obszervatóriumban, megkoszorúzták a balatoni viharjelzést nyolcvan éve elindító Hille Alfréd katonameteorológus emléktábláját. Az elmúlt években mintegy 300 millió forintot fordított a katasztrófavédelem az ország viharjelző-rendszereinek rekonstrukcióira, a források többsége a Balatonhoz került.

 

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba