PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Tüzesvíz Fesztivál Csörötneken

  nyomtatási kép

A Csörötneki Tüzesvíz Kft. "pálinkafőzde mint helyitermék-előállító műhely" kialakítására nyert 18 és fél millió forint pályázati támogatást, amit a szükséges önerővel kiegészítve arra fordított, hogy a kor színvonalának megfelelő és látványműhelyként helytálló pálinkafőzdét alakítson ki Csörötneken.

 

 

A térség új turisztikai attrakcióját vasárnap adták át a Tüzesvíz Fesztivál keretében, az avatáson V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt:

 

"Izgatottan készültem ide, a Tüzesvíz Fesztiválra, mert megtapasztaltam már, hogy ahol a víz és a tűz nem kioltja egymást, hanem összedolgozik, ott különleges dolgok történnek. Erre számítok ma is: a meleget adó, felhevítő, közösséget építő tűz, és az enyhet adó, életet adó, ringató víz közös erejére.

 

Ez a két elem hagyományosan a konyhában, főzéskor szokta egymást segíteni, de itt, Csörötneken 2011 óta a Tüzesvíz Kft. helyi gyümölcsökből készült pálinkáiban is egyesül. Mindenestre - legyen szó a vasárnapi húsleves vagy pálinka készítéséről - a főzés folyamata mindig egy kisebb csoda. Ahogyan az angol írónő, Joanne Harris is  megjegyezte: A főzésben van valami varázslat: a hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a régi könyvekből merített receptekben?

 

?mennyi szeretetteljes előkészület, mennyi művészi tudás és tapasztalat szorul egy pillanatokig tartó élvezetbe, amelyet a maga teljességében mindig csak kevesen méltányolnak - így folytatódik a főzésről szóló gondolat. Azt remélem, egy pohár finom pálinka elkortyolása már azon pillanatnyi élvezetek közé tartozik, amelyeket egyre többen méltányolnak értékéhez méltón.

 

 

Sokan, sokat tettek ezért az elmúlt évtizedekben. Voltak, akik kutatni kezdték a táji pálinkákat, a hozzájuk kapcsolódó nyelvet és hagyományrendszert. Mások pálinkás tudományos szimpóziumokon és pálinkakönyvekben rendszerezték és osztották meg a felhalmozott tudást. Pálinkalovagrend alakult, pálinkafesztiválokon népszerűsítették nemzeti italunkat, és pálinkaversenyeken bizonyítottuk, hogy a magyar párlatok utolérhetetlenek. A magyar kormány elhárította az akadályokat a házi pálinkafőzés útjából, a vidéki emberek elkezdték felkutatni őshonos gyümölcsfajtáikat, a bérfőzdék és a kereskedelmi főzdék pedig fáradhatatlanul javították technológiájukat a jobbnál jobb pálinkák készítéséhez.

 

Azt hiszem, ahhoz, hogy egy kiváló pohár pálinkát valóban érdeme szerint tudjunk megbecsülni, nem elég ismerni a hátterében meghúzódó ezeréves hagyományokat, a táji és éghajlati adottságokat. Tudnunk kell azt is, milyen szakértelem, milyen gondos munka áll egy-egy kupica tüzes víz mögött.  Ebben segíthet a felújított csörötneki látvány-pálinkafőzde, ami rendhagyó módon betekintést nyújt a "boszorkánykonyhába", és megmutatja, hogyan teremtenek törődéssel, hozzáértéssel új valóságot a megadatott gyümölcsből, napfényből, hagyományokból, értékekből.

 

A Tüzesvíz pálinkafőzde bemutatóműhelyében és a Tüzesvíz fesztivál hagyományőrző programjain, a termelői vásáron, a gasztronómiai bemutatókon bebizonyosodik, amire Hamvas Béla írónk igyekezett mindig felhívni a figyelmünket: hogy a tárgyak készítése, a földművelés vagy a főzés is lehet kultusz, de csak akkor, ha magjában nem az egyéni élet érdekei, hanem az arany kiművelése áll.

 

Én azt gondolom, ami egy igényes pálinkafőzdében történik, az igen közel áll az aranyművességhez, s így a kultuszhoz. Kívánom ezért, hogy legyen ez a hely fontos állomása ne csak a kirándulásoknak és a Rába völgye gyümölcsútnak, de a pálinka és a helyi termékek sikertörténetének is!"