PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kegyeleti park lett az Ótemetőből

  nyomtatási kép

Kegyeleti parkká alakították az egykori temetőt Gersekaráton, szombaton itt szentelték fel a település egykori plébánosai tiszteletére rendbe hozott síremlékeket. Az ünnepség keretében két felújított út menti keresztet is felavattak.  A támogatásból és közösségi felajánlásokból megújított szakrális emlékek átadásán V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt:

 

 

"Itt, Gersekaráton már többször lehettünk annak tanúi, hogyan válik a hit, az összetartás és a közös akarat szemmel láthatóvá, kézzel foghatóvá. Láthattuk, hogyan épül és éled újjá a templom, hogyan újul meg a harangláb a faluban élők, az elszármazottak és a település vezetőinek munkájából, támogatásából, a közösségi összefogásnak köszönhetően.

 

Ma ismét megtapasztalhatjuk ezt. Ezúttal az Ó temetői papi síremlékek, a vezérkereszt, a Béke és a Dózsa utcai kereszt tanúskodnak arról, hogy egy közösség szeretete és összefogása csodákra képes. Látva a kegyeleti parkká alakult Ó temetőt, a méltó állapotba hozott síremlékeket, a megszépült kereszteket, és az őket körülvevő éneklő, ünneplő helyieket Eötvös Károly szavai jutnak eszembe:

 

 

Sokféle temető van. (?) Az egyik tele van az alkotó művészet fenséges alkotmányaival. Sírboltok, emlékek, áhítat oltárai, remek szobrok.  A másikban ott az ember. Aki a virágot ülteti és ápolja a síron?, akinek  a keze, szíve és lelke ott van a mellett, aki a sírban nyugszik.

 

Számomra a gersekaráti kegyeleti park és az út menti keresztek épp ennek a kettőnek az ötvözetét jelentik. Jelentik a remek szobrokat, a megbecsült, megújított műalkotásokat. Ezek őrzik a történeteket, méltó emléket állítanak, és távollétünkben is fáradhatatlanul tisztelegnek, dicsőítenek.

 

 

De jelentik az embereket is. Ők azok, akik nem hagyják, hogy ezek a jelképek üres tárgyakká, rideg kövekké merevedjenek. Akik leülnek majd a padokra, akik elmesélik majd a hajdani plébánosok életét, akik virágot hoznak a sírokra, és akik fejet hajtanak, ha kereszt mellett visz az útjuk. Az ő szeretetük és hitük tölti meg tartalommal a szakrális jelképeket, és az ő tenni akarásuk ad értelmet az állami és európai uniós támogatásoknak.

 

Biztos vagyok benne, hogy ezek az emlékek időtállóak lesznek majd, mert nemcsak az anyag tartja össze őket, de Lóki Zsolt és Hári Antal önzetlen munkája, Nagy Ádám és Jánosné valamint Turi Ferenc és felesége hite, Sejber Mihály gondossága, Bakler János és Hári Antal adománya, Andorka Miklós térítésmentes szakmai felügyelete, önkormányzati dolgozók, polgárőrök és családok fáradozása, az Örökségünkért Egyesület gyűjtései, helyiek és elszármazottak adakozása.

 

Erősebb habarcs ez, mint bármilyen kötőanyag - ez tartja össze a gersekarátiak közösségét. Kívánom, tartsa össze, tartsa meg őket és emlékeiket még nagyon sokáig!"