PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Őrségből kitelepítettek emléknapja

  nyomtatási kép

"Az idegennek, a messziről érkezőnek, a nagyon fiatalnak talán csak egy tárgy ez az emlékmű, talán csak egy nap ez a mai. De nekünk, ismerősöknek, földieknek, utódoknak nagy jelentőséggel bír az Őrségből Kitelepítettek Emléknapja és a Kitelepítettek Emlékművének felavatása" - mondta V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő pénteken Kerkáskápolnán.

 

 

A most felavatott Kitelepítettek emlékműve Molnár Attila kőfaragó mester munkája, és az 1951 és 1952 között Kerkáskápolnáról kitelepítettek tiszteletére állították. "Emlékeztetet azokra, akiket arra kényszerítettek, hogy maguk mögött hagyják két kezükkel felépített otthonukat és a jó gazdaként gondozott földjüket, jószágukat. Akiknek éjszaki nyugalmát zavarták meg, akiknek a családját zilálták szét, azért hogy jogtalanul és igazságtalanul marhavagonba tereljék, s elhurcolják őket. Akiket a kollektív bűnösség elve alapján megaláztak, és kényszerlakhelyre toloncoltak. Ezzel egy időben emlékeztethet azokra, akik - ha kezdetben kényszerből is, de - jó szándékkal befogadták a meghurcoltakat és kitelepítetteket. Akik osztályok, címkék és bélyegek helyett az embert látták meg a másikban. Akik ebben az igazságtalan rendszerben is jóindulatúak, megértőek és segítőkészek maradtak" - mondta az alkotásról V. Németh Zsolt.

 

 

"Az emlékeztetés és a figyelmeztetés mellett az is feladata ennek a műnek, hogy összetartsa az emlékezőket, hogy megtartsa a fájdalmakat és nehézségeket túlélt közösséget. Mert egy összetartó közösségben védelem van, erő van, és reménység van" - tette hozzá az államtitkár, aki az emlékmű leleplezése után közreműködött a település felújított közösségi házának átadásán is.