PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

A biológiailag lebomló hulladékról

  nyomtatási kép

Szakítani kell a környezeti problémák kialakulásához vezető gondolkodásmóddal és gyakorlattal - jelentette ki V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára Gödöllőn, az ORBIT2014 elnevezésű nemzetközi konferencián, csütörtökön.

Hozzátette: megoldásokat kell találni a kihívásokra annak érdekében, hogy a jövő generáció számára is biztosítsuk az emberhez méltó élet feltételeit, hiszen a környezet állapota és változása, a természeti erőforrás-készletek gazdagsága alapvetően meghatározza az emberek életminőségét.

A szerves erőforrásokkal és biológiai hulladékkezeléssel foglalkozó nemzetközi tudományos rendezvényen az államtitkár hangsúlyozta: a lerakókba kerülő biohulladék megfelelő odafigyelés - például elkülönített gyűjtés - és kezelés mellett hasznos anyaggá válhat. V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó európai uniós irányelv előírása szerint legkésőbb 2016. július 1-ig a lerakókba kerülő biológiailag lebontható települési hulladék mennyiségét az 1995-ös mennyiség 35 százalékára kell csökkenteni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hulladék Keretirányelv kimondja: elő kell segíteni a biológiailag lebomló hulladék elkülönített gyűjtését és hasznosítását annak érdekében, hogy a hasznosítás után a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza. V. Németh Zsolt kijelentette: ezt az elvet a tagállamoknak érvényesíteni kell hulladékgazdálkodásukban. Az államtitkár rendkívül fontosnak tartja, hogy a kérdésben párbeszéd legyen a jogalkotói és a gazdálkodói oldal között.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium