PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

"Természetesen" a Hegyháton

  nyomtatási kép

Alsóújlakon, az Őshonos Állatparkban, bivalypörkölt főzőverseny színesítette a "Természetesen" a Hegyháton elnevezésű egész napos családi programot, melyet a természetközeli és a hagyományos paraszti életmód jegyében rendeztek vasárnap.

 

 

V. Németh Zsolt vidéken élőként és vidékfejlesztésért felelős államtitkárként is üdvözölte a kezdeményezést, ami a hazai ízek védelmét, a hagyományok megőrzését tűzte ki célul. Az államtitkár beszédében kiemelte: fontos, hogy a magyar vidék egyedülállóan gazdag ízei a hagyományokra alapozva, a helyiek tudását felhasználva jussanak el a családok asztalára, a vendéglátásba és a közétkeztetésbe.

 

Az ilyen események lehetőséget teremtenek arra, hogy az őshonos és honos állatok megismerésével a látogatók egyre többet tudjanak meg az őshonos állatokról, a népi tradíciókról és mesterségekről, a természetközeli életről és a fenntartható, felelős gazdálkodásról.

 

 

V. Németh Zsolt hozzátette: az ilyen családi programokon kézzelfoghatóan látszanak a Kormány és a vidékfejlesztési tárca eredményei. A kistermelői rendelet módosításából ekként lesz disznóvágás és ökörsütés, házi füstölt kolbász és nagymama-féle lekvár. Ilyenkor látni, hogy a közbeszerzési törvény módosítása friss zöldségből készült főzeléket és házi tyúkból főzött húslevest tesz az óvodások-iskolások asztalára, a helyi piacok élelmiszerbiztonsági előírásainak könnyítése a kézműves házi sajt ízét és kemencében sült kenyér illatát hozza el.

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája