PROGRAMNAPTÁR
2024. július 21. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

XIX. Rajztalálkozó

  nyomtatási kép

Idén 19. alkalommal rendeztek meghívásos rajztalálkozót Csákánydoroszlón, az Értelmi Fogyatékosok Otthonában, ezúttal "A zene világa" címmel. A gipszkartonra készült alkotásokat Horváth János festőművész, nyugalmazott főiskolai tanár értékelte. A találkozó résztvevőit V. Németh Zsolt köszöntötte:

 

 

"Azt mondják, a világ egyetlen nagy vázlatfüzet és mindenki rajzolhat bele. Itt, Csákánydoroszlón, a XIX. Rajztalálkozón ez a gondolat igazabbnak hat, mint bárhol máshol.

 

Igaz átvitt értelemben: hiszen itt, az Otthonban, úgy vélik, mindenki erős és életrevaló, mindenki valami egyedivel és pótolhatatlannal gazdagítja a nagy egészet. Épp ezért építik az egyéni erősségekre a személyre szabott képességfejlesztő foglalkozásokat; és ezért adnak lehetőséget a kibontakozásra mindenkinek a sport-, kulturális és művészeti rendezvényeiken. De ezen a helyen a szó szoros értelmében is megvalósul, hogy mindenki rajzolhat a világ nagy vázlatfüzetébe, méghozzá immár egy híján tizenkilencedik alkalommal, a hagyományos meghívásos rajztalálkozón.

 

Ezen a találkozón minden évben egy-egy érdekes, izgalmas témát választanak. Olyat, ami elindítja a ceruzákat és a zsírkrétákat tartó kezeket, elindítja a gondolatokat, és megindítja a szíveket is. Az idei témakör - A zene világa - különösen kedves számomra, hiszen jómagam is egyetértek azzal, hogy a zene az kell?

 

A zene megszépíti a perceket, felvidít, megvigasztal, elringat - mindig azt adja, amire épp vágyunk, amire épp szükségünk van. És mindemellett arra is megtanít, hogy a dal csak akkor teljes, ha minden hangját hagyjuk megszólalni. Úgy, ahogyan a csákánydoroszlói otthon nevelői is teszik ezt elhivatottan, figyelemmel, megértéssel és szeretettel az otthon lakóival.

 

Nehéz, nagy kihívást jelentő téma ez a mostani. Vajon, milyen módon lehet a zenélés és a zenehallgatás örömét vonalakkal, színekkel visszaadni? Kíváncsian várom, hogyan ragadják meg ezt a témakört a találkozó csapatai. De ismerve a korábbi alkotásokat, és látva a rajzolók érdeklődő tekintetét, nincs kétségem afelől, hogy ezúttal is csodálatos képek születnek. 

 

Nem is szaporítanám tovább a szót, mert ma még egy sor izgalmas, üdítő élmény vár ránk: rajz és vers és tánc és muzsika - csupa olyan dolog, ami nélkül monotonon és siváran telnének a hétköznapjaink; a világ pedig egy sokkal szürkébb és unalmasabb hely lenne - ahogy az lenne az otthon lakói, vendégei, nevelői nélkül és a rajztalálkozókon született alkotások nélkül is.

 

Ezért előre is köszönöm minden résztvevőnek, hogy idén is segítenek a világ nagy vázlatfüzetét szebbé és színesebbé rajzolni!"