PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Orbán-napi ünnepség

  nyomtatási kép

Hatodik alkalommal rendezték meg Orbán-napi ünnepségüket a vásárosmiskeiek szombaton. A felújított hegyi kápolnánál tűzoltó bemutatóval és lovaglási lehetőséggel várták a vendégeket, a településen termelt borokat pedig megversenyeztették a "Vásárosmiskei Hegy Bora" címért. A rendezvényt V. Németh Zsolt nyitotta meg:

 

 

Május hava csak úgy roskadozik az ünnepek súlya alatt: első napja a munkáé, első vasárnapja az édesanyáké, a harmadik a madaraké és a fáké, az utolsó pedig a gyermekeké. Májusi a tűzoltók védőszentje és májusiak a fagyosszentek is. Ember a talpán, aki e sok különleges alkalom közé tisztességgel beszorítja a munkás hétköznapokat vagy a régi hagyományos népszokásokat.

Vásárosmiskén csupa ilyen ember él. Serényen végigdolgozták a tavasz utolsó hónapját is, nem szegte kedvüket a szeszélyes időjárás sem. Persze, úgy gyorsabban megy a munka, ha kilátásban van az ünneplés; és a derűlátást is könnyebb akkor megőrizni, ha van mire várni. Nem más, mint az Orbán-napi ünnepség az, ami tartja a lelket vásárosmiskeiekben egész májusban, immár hatodik alkalommal - idén a bográcsos ételek és a hegy borai mellett, a megszépült kápolnával - mondta az államtitkár, aki Szent Orbánról szóló mondásokkal is készült az ünnepségre.

Megtanultam hogy Orbán nem segít a csorbán, azaz nem várhatjuk el, hogy más hozza helyre az általunk elkövetett hibát, hogy más segítsen a magunk baján, hogy más végezze el a magunk feladatát. Úgy látom, a falubeliek is jól tudják ezt, ezért gondoskodtak maguk a szívüknek kedves kápolna felújításáról, ezért nem bízták a véletlenre a szőlő gondozását, a borok készítését és a régi családi receptek megőrzését sem. Biztos vagyok benne, hogy szorgalmuk nem volt hiábavaló, s igyekezetüknek köszönhetően a bográcsos ételek kóstolását és a borverseny eredményhirdetését követően is ugyanolyan büszkék lehetnek, mint most, a kápolna felszentelése után - mondta.

Azt is megtanultam, hogy ez a tavasz legillatosabb, legzsongóbb időszaka, amikor Orbán ereszti a bogarait, azaz rajzanak a méhek. Jó látni, ahogy az egész évben dolguk után futó falubeliek ilyenkor Orbán tiszteletére összegyűlnek és megpihennek, nem tekeregnek, mint Orbán lelke - ahogyan azt a nyugtalan, folyton jövő-menő emberekre szokták mondani.  Jó látni, hogy mosolyognak, beszélgetnek, s oda-oda kiáltanak egymásnak, koccintásra szólítva: Igyál, Orbán, termett a szőlő. Jó látni, hogy szakítanak időt egymásra és a hagyományaik ápolására. Jó látni, hogy élvezik az élet napos oldalát: a finom borokat, finom ételeket, a vidám dallamokat. Jó látni, hogy feltették az Orbán süvegét, azaz derűsek, mulatnak, vigadnak. Kívánom, hogy jó kedvük tartson ki a jövő évi Orbán-napig, s azon túl is! - zárta gondolatait.