PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Közösségi teret avattak

  nyomtatási kép

Fedett színpad, streetball kosárlabdapálya, fedett kemence és grillező - ezekkel lett gazdagabb Molnaszecsőd a több mint 8 millió forintos vidékfejlesztési támogatásnak köszönhetően. Az új közösségi teret szombaton a Molnár Lajos Kulturális és Faluszépítő Egyesület egyesületi és gyermeknapi rendezvényén vették birtokba, a megnyitón V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt:

 

 

"Önök szerint melyik a legszebb szavunk? Kosztolányi Dezső azt írta, a magyar nyelv tíz legszebb szava a láng, a gyöngy, az anya, az ősz, a szűz, a kard, a csók, a vér, a szív és a sír. Egy ?60-as évekbeli felmérésben a szerelem, a béke, a szeretet, a szabadság és a szellő kapta a legtöbb szavazatot. Néhány éve pedig ezeken túl az édesanya, a barátság, a boldogság, a család és az élet ért el előkelő helyezést. Van, aki  szerint azonban nincs annál lágyabb, kedvesebb és szívhez szólóbb szó mint, hogy otthon.

 

Bevallom, amikor a fővárosból hazafelé tartva végre elérjük Vas megye határát, én is ez utóbbi vélemény felé húzok. Ezért nagy öröm látni számomra, amikor egy-egy vasi települést még szebbé, még otthonosabbá igyekeznek tenni a lakói.

 

Amikor kollégáimmal a Nemzeti Vidékstratégián dolgoztunk, nekünk is meg kellett fogalmaznunk, hogy mitől lesz egy vidéki település lakható, élhető. Arra jutottunk, hogy az otthonossághoz természetesen elengedhetetlen az olyan alapvető szolgáltatásoknak a biztosítása és fejlesztése, mint az egészségügyi ellátás, a helyi közlekedés vagy a hivatali ügyintézés. De azt is beláttuk, hogy legalább ilyen fontos a megőrzése és féltő gondozása mindannak, ami közelebb hozza egymáshoz és összekovácsolja a teleüléseken élőket - úgy, mint ez a hangulatos és sokszínű közösségi tér itt, Molnaszecsődön.

 

De hogy személyesen kinek mit jelent az otthon, hogy ki mitől érzi magát otthonosan - arra legalább olyan nehéz megválaszolni, mint arra, hogy melyik a legszebb szó. Akit megkérdeznek, legtöbbször nem egy helyrajzi számmal vagy egy alaprajzzal válaszol rá. Az emberek inkább érzéseket, hangulatokat kapcsolnak az otthonhoz. Olyasmit mondanak, hogy a nagyi meggyes pitéjének illata, az ablakon beáradó napfény, vagy az alvó gyerekek egyenletes szuszogása.

 

Úgy látom, amikor Molnaszecsőd új közösségi terét tervezték, akkor Önök is hasonló hangulatokra gondoltak: a Rába felől fújó szellőre, a kemencében és a kerti grillen sült ételek ínycsiklandó illatára, a kosárlabdapályán játszó gyerekek nevetésére és ricsajára, s a színpad előtt összezsúfolódott ismerősök kíváncsi tekintetére.

Bízom benne, hogy ezek egytől egyig hozzájárulnak majd ennek a kis közösségnek a boldogságához, összetartáshoz, s ahhoz, hogy otthon érezzék itt magukat. Kívánom, hogy sok szép emléknek adjon otthont ez a közösségi tér - kezdve mindjárt a mai programokkal -, s kívánom, hogy kerüljön be a molnaszecsődiek legkedvesebb szavai közé: a kemence, a labda, a játék, a taps és a tánc is!"