PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Megújult a kultúrház

  nyomtatási kép

A több mint 50 éves épület adott már otthont iskolának, szolgálati lakásnak, de jó ideje elsősorban kultúrházként szolgálja Vashosszúfalu közösségét. A falumegújításra és a fejlesztésre igénybe vehető támogatásból kibővített, felújított közösségi épület szombaton adták át, az ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár mondott köszöntőt:

 

 

"A jelen olyan számotokra, mint az építő lába előtt heverő mindenféle épületanyag: a ti dolgotok, hogy jövendőt építsetek belőle - írta Antoine de Saint-Exupéry.

 

Amikor egy település, egy közösség jövőjét építjük, néha ténylegesen építkezésbe kell kezdenünk: megvizsgálni a rendelkezésünkre álló tárgyi, emberi és anyagi erőforrásokat, megrajzolni a terveket, beszerezni az építőanyagokat, és nekilátni a munkálatoknak.

 

Ezt tették Vashosszúfaluban is, amikor a falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatást, s az önkormányzati forrást felhasználva rendbe hozták és átalakították a több mint 50 éves épületet, hogy az méltó otthona lehessen a könyvtárnak, a számítógépes teremnek, a falumúzeumnak és a közösségi rendezvényeknek. A nagy munka, a korszerűsítés, az akadálymentesítés, a burkolás közepette talán észre sem vették, de jövőt is építettek.

 

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként abban a szerencsében volt részem, hogy számos alakalommal, számos községben láthattam ennek az építkezésnek az eredményét. Mégis minden alkalommal izgatottan és örömmel nézem, ahogyan egy-egy közösség birtokba veszi a felújított épületet. Ahogyan a frissen festett falak, fényesre mosott padlók megtelnek élettel, ötletekkel és lehetőségekkel.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt négy évben nagy volumenű kulturális intézményfejlesztő programot valósított meg. Védett épületeket állítottak helyre a vidéki örökség programban, falusi kultúrházak szépültek meg a falumegújítási és a LEADER program keretében, és 635 település nyert támogatást modern, többfunkciós közösségi tér kialakítására az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér programban. Országszerte összesen 725 művelődési ház újult meg 24,6 milliárd forint támogatással.

 

Azt azonban nem tudnám számokban kifejezni, hogy az építkezéssekkel hány közösség újult meg és kapott új lendületet, hogy hány program talált otthonra, hogy a fejlesztések következtében mennyivel lett egy település színesebb vagy egy közösség összetartóbb. Nem tudom számokban kifejezni, mert ezeknek a változásoknak nem számai, hanem történetei, hangulatai, helyi jellegzetességei vannak. Azt gondolom, az építkezésnek valójában ez az izgalmasabb, tartalmasabb oldala. Ez az, ami az építők fáradságos munkája után, most a vashosszúfalui művelődési ház vendégeire, használóira vár.

 

Egy norvég építész  mutatott rá: a középületek jelképesek. Egy község temploma megjeleníti a közösség hitét és reményét; a polgármesteri hivatal modellezi a település társadalmi szerveződését, céljait és terveit; a művelődési ház pedig a kulturális és közösségi értékeknek a szimbóluma. Ugyanakkor ezek az épületek nem elvont jelképek, hanem részt is vesznek a mindennapi életben. A templomban az emberek összeházasodnak, és a megkeresztelik a gyermekeiket; a hivatalban intézik az ügyeiket; a művelődési házban pedig élik az életüket - méghozzá annak a színesebb, érdekesebb oldalát: találkoznak, beszélgetnek, játszanak, olvasnak, előadásokat néznek.

 

Az épületek tehát folyamatos kölcsönhatásban vannak az őket használó közösségekkel - így aztán az építkezés valójában sosem ér véget. Kívánom, hogy Vashosszúfalu művelődési házát és annak programjait folyamatosan alakítsák a maguk örömére, hogy a lehető legjobban szolgálja Önöket!"