PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megújult az Ikervári Gyermekotthon

  nyomtatási kép

2013-ban több mint 37 millió forint összértékű beruházást valósítottak meg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségéhez tartozó Vas Megyei Gyermekvédelmi Szakszolgálat, Gyermekotthon és Általános Iskola Ikervári Gyermekotthonában.  A felújítás során lecserélték a nevelőotthon lakásainak belső gépészeti berendezéseit, mosdóit, zuhanyzóit, radiátorait, új nyílászárókat szereltek fel, megújult a burkolat és a külső hőszigetelés is.

 

 

A beruházások keddi ünnepélyes avatásán V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

 

"Amikor az ikervári gyermekotthonról olvasgattam, egy versenyjelentkezésre bukkantam.  A Tibi csoki felhívására írt jelentkezés így kezdődött: Ti mind a családotokkal éltek? Mi sajnos nem! De a szomorú felütést követően életteli, vidám sorok következtek: Nincs velem a családom, de nem vagyok magányos. Az ország egyik lakásotthonában élek, s rajtam kívül még sokan értik, ha azt mondom: gyermekvédelem.

 

Ez a néhány sor sok embernek nemcsak a csokoládéhoz hozta meg a kedvét, de ahhoz is, hogy megismerkedjen ezzel a lelkes csapattal és azokkal, akik vigyáznak rájuk, nevelik és szeretik őket. Sokan drukkoltak nekik, és talán még többen szurkoltak azért, hogy a gyerekek, a nevelők és a gondozók felújított, szép környezetben élhessenek és dolgozhassanak.

 

Amikor a gyermekotthon tavalyi beruházásairól szóló beszámolót olvastam, akkor is a szomorú, lehangoló szavak kapták meg először a szememet: régi, tönkrement, elavult, hideg, kopottas. Ez volt a kiindulóállapot. De ez a történet is vidámabban folytatódott, hála a több mint 37 millió forint összértékű beruházásnak. Fontos ismernünk a kezdeti nehézségeket, mert így felértékelődnek az olyan egyszerűnek tűnő dolgok, mint egy szép zuhanyzó, egy jó radiátor, egy jól záró ablak vagy egy jól szigetelt homlokzat.

 

Azt gondolom, nem a külső hőszigetelés vagy a műanyag nyílászárók tesznek értékessé egy gyermekotthont, egy szociális intézményt, hanem a benne folyó elkötelezett szakmai munka, a törődés és az odafigyelés. Ugyanakkor borzasztó nehéz az igazán lényeges dolgokra odafigyelni egy hideg, nyirkos szobában.

 

 

Épp ezért nagy örömmel tölt el, hogy az ikervári Gyermekotthon két épülete - az eddig befejezett és a még folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően - végre olyan állapotba kerül, ami méltó a funkciójához és a jelentőségéhez. Bízom benne, hogy így már megfelelő környezetet adhatnak az itt folyó tevékenységekhez, és valódi otthont nyújthatnak a Vas megye különböző szegleteiből érkezett gyermekeknek.

 

 Egy Sárvár melletti faluban lakunk Ikerváron, Gyermekotthonban. Ez azt jelenti, hogy itt találunk új családra - írtátok. Erről az amerikai elnök, Barack Obama gondolatai jutnak eszembe: Család - mi is ez? Egy származási kapcsolat, szülők, leszármazottak, gyerekek (?)? Vagy egy szociális szövetség, egy gazdasági egység, ami optimális a gyerekneveléshez, munkamegosztáshoz? Vagy valami egészen más, mondjuk: egy hely a közös emlékeknek? A szeretet nyújtotta menedék? Egy alap, amely biztonságot ad?

 

Azt hiszem, elsősorban ez utóbbi. Kívánom, hogy a megújult, megszépült épületek ilyen otthont, ilyen családot jelentsenek!"