PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kibővült a vasszécsenyi művelődési ház

  nyomtatási kép

Otthonra talál a helyi foltvarró kör, a kézműves klub, és a kiállításoknak is méltó helye lesz Vasszécsenyben, a Pungor Ernő Művelődési Ház és könyvtár újonnan beépített felső szintjén. Az épület kibővítését vasárnap kulturális műsorral és Szkok István festőművész kiállításának megnyitójával ünnepelték. Az átadón V. Németh Zsolt államtitkár. a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt:

 

 

"Ha egy településnek van kastélya, temploma, műemlék magtárépülete és múzeuma, ha egy község olyan gazdag épített örökségben, mint Vasszécseny, vajon miért van szüksége arra, hogy még a művelődési háza tetőterét is beépítse és belakja? A kérdésre a választ A padlás című musical barátságos kísértetei adják meg: Mert kell egy hely.

 

Hogy egész pontos legyek: Mert kell egy hely, hol minden szellem látható / Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható. Itt, Vasszécsenyben a válasz úgy folytatódna: Mert kell egy hely, ahol minden kép kiállítható, mert kell egy hely; ahol minden kreatív ötlet megvalósítható - hiszen a felújított, beépített tetőtér ad majd otthont a helyi foltvarró körnek és kézműves klubnak csakúgy, mint Szkok István festőművész képeinek.

 

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárként is úgy látom, minden vidéki közösségnek kell egy hely, ami befogadja a helyi kezdeményezéseket, csoportokat, ami teret ad a találkozásnak, a programoknak. Ezért tartom a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik legnagyobb sikerének és legfontosabb eredményének az elmúlt négy évben megvalósított kulturális intézményfejlesztő programot, amelynek keretében  24,6 milliárd forint értékben 725 művelődési ház újult meg több program támogatásával országszerte. A vidéki örökség program a védett épületek megújítására adott lehetőséget, a falusi kultúrházak felújítását a falumegújítási és a LEADER program is támogatta, 635 település pedig az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér programban nyert támogatást modern, többfunkciós közösségi tér kialakítására.

 

 

A lehetőségeknek köszönhetően sok vidéki településen néztek rá más szemmel egy-egy leromlott állapotú, elhagyatott épületre, és találták meg rá a módot, hogy újra igényeik és céljaik szolgálatába állítsák. Vasszécseny vezetői is gondolhatták volna azt, amit a musical-béli szellemek gondoltak először: Ez egy ócska padlás, ez is csak olyan, mint a százezer másik, / Iszonyú piszok van és semmi sem látszik! De ehelyett meglátták benne a fantáziát és beépítették.

 

Most minden szép, új, és hívogató. A varázslat azonban még hátra van. Ahhoz nem elég egy hely, ahhoz emberek is kellenek: óvodások, zeneiskolások, kézművesek és kórustagok. Ahhoz, hogy a padlás valóban életre keljen, szükség lesz a vasszécsenyiek érdeklődésére, kíváncsiságára, ötletire és kreativitására is.

 

Még szerencse, hogy abban legalább olyan gazdag ez a település, mint épített örökségben! Kívánom, hogy az új terekkel és funkcióval bővült művelődési ház adjon teret minden elképzelésüknek!"