PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Önállóan olthatnak tüzet

  nyomtatási kép

Vas megye 57 önkéntes tűzoltó egyesülete közül egyedüliként, az országban pedig elsőként Hosszúpereszteg Község 120 éves Önkéntes Tűzoltó Egyesülete érdemelte ki a lehetőséget, hogy önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül hajtsanak végre tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. A hosszúperesztegi önkéntes tűzoltóknak V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is gratulált a vasárnapi útbaindító ünnepségen:

 

 

 

"Ma van március utolsó vasárnapja, az óraátállítás napja, a nyári időszámítás kezdete. Sokak számára ez csak néhány nehezebben induló reggelt jelent, de a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók életében valóban új időszámítás kezdődik a mai napon. Mától önállóan, hivatásos tűzoltó jelenléte nélkül is végezhetnek tűzoltási és műszaki mentési feladatokat Hosszúperesztegen, Bögötén, Vashosszúfaluban, Szemenyén és Mikosszéplakon. Ennek az új időszámításnak a kezdetét ünnepeljük most, amikor az országban elsőként, a Vas megyében működő 57 tűzoltó egyesület közül pedig egyedüliként önállóan működő egyesület tagjaiként lépnek szolgálatba a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók.

Amikor ma reggel - a megszokottnál egy órával korábban -megszólalt mellettem az ébresztőóra, arra gondoltam, hogy az ember életében van néhány olyan hanghatás, ami megzavarja a nyugalmat, amitől megilletődünk: az óra csörgése, a telefon csöngése, a harang zúgása. De csak egy olyan hang van, amitől igazán megijedünk, amitől igazán összeszorul a torkunk és a szívünk, s ez a sziréna hangja.

 

Hiszen a sziréna - legyen az rendőré, mentőé vagy tűzoltóé - mindig sietséget, mindig veszélyt és bajt jelez. Amikor meghalljuk, félrehúzódunk, utat engedünk, majd számba vesszük a szeretteinket, végiggondoljuk, ki hol van most, és mit csinál. S ha a családunk minden tagját és minden barátunkat biztonságban tudjuk, akkor egy kicsit könnyebb szívvel aggódunk tovább a távolabbi ismerősékért és az ismeretlenekért.

 

 

A segítségnyújtásra felesküdötteknek azonban nem azt mondja a szirénaszó, hogy vigyázz az útból, hanem azt, hogy indulj, szükség van rád. Azt hiszem, a szirénaszóra az önkéntes tűzoltók első gondolata ugyanúgy a gyermekeik, a kedvesük, a szeretteik és a barátaik felé száll, mint mindannyiunknak. De egy pillanattal később az aggodalom átadja a helyét az összpontosításnak és a segítségnyújtásnak. Ezért mi, többiek a hétköznapokon nyugodtan tehetjük a dolgunkat, éjjelente pedig nyugodtan alhatunk, mert tudjuk, hogy vannak, akik éberen, ugrásra készen vigyázzák a biztonságunkat.

 

A sziréna sosem szól jókor, de a mai nap más, mint a többi. Ma a sziréna az önálló működését megkezdő hosszúperesztegi önkéntes tűzoltó egyesület első jelképes vonulására hív fel. A hangja most büszkén és megnyugtatóan szól. Büszkén arra, hogy a 120 éves múlttal rendelkező egyesület tagjai elődeikhez méltón erőn és elváráson felül teljesítették az önálló beavatkozáshoz szükséges számtalan feltételt. És megnyugtatóan, hirdetve, hogy mostantól a bajban nincs messze a segítség, mert a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók vállalták, hogy évi 4500 órában 12 percen belül megérkeznek, ha szükség van rájuk.

Hamvas

Béla azt mondja: Sorsát csak az vetheti le, aki azt teljes egészében magára veszi. Alázat. Áldozat. Szolgálat. Itt, Hosszúperesztegen 120 éve mindig vannak, akik önkéntesen magukra veszik a sorsukat: az alázatos munkát, az áldozatvállalást, a szolgálattejesítést és a segítségnyújtást. Onnantól fogva, hogy mindezt önként vállalják, már nem sorsról, kötelességről és teljesítendő feladatokról beszélünk, hanem hivatásról. Meg persze bátorságról, rátermettségről, felelősségvállalásról és önfeláldozásról is.

 

Ezt megköszönve kívánok Önöknek sok szirénamentes és eseménymentes nyugodt szolgálatot!"