PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Várbéli Vigasságok

  nyomtatási kép

Március 28-29-én első alkalommal rendezték meg a Jánosházi Történelmi Várbéli Vigasságokat a közelmúltban felújított Erdődy-várkastély udvarán.  A reneszánsz kort idéző zenés, táncos, jelmezes felvonulással zárt hagyományteremtő rendezvényt V. Németh Zsolt viékdfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg:

 

 

 

"A történelem, a nagybetűs történelem mindenkinek mást jelent. Van akinek, évszámokat, neveket, helyszíneket, levéltári adatokat. Van, aki számára végeláthatatlan érettségi tételeket. Megint másnak szellemi csemegét. Van, aki szerint a történelem az élet tanítómestere, más szerint csak a győztesek által írt mese. De ma itt, a jánosházi várudvarban a történelem színes, hangos, fáklyás, kosztümös, játékos, vigasságos valóság.

 

Elgondolkodtam, vajon mi lehet az oka, hogy Jánosházán a történelem nem valami porlepte, molyrágta emléket; nem valami könyvtárszagú, kötelező tananyagot jelent, hanem egy mindenki által várva várt márciusi hétvégét. Arra jutottam, minden bizonnyal a vár tehet róla. A vár, ami a legszürkébb hétköznapokon is itt áll, ami a legunalmasabb hétfő reggelek mögé is olyan festői hátteret varázsol, ami a kevésbé szerencséseknek csak egy-egy kirándulás alkalmával, vagy az esküvőjükön jut. Az Erdődy-Choron-várkastély, amit minden jánosházi sajátjaként szeret.

 

Kovács András Ferenc költőnk írja:

?Amit

jól szeretsz, maradandó lészen. Amit

jól szeretsz, való örökséged

 

Úgy gondolom, jól szeretni természeti, kulturális és épített örökségünket, nemcsak erkölcsi kötelességünk, de mindannyiunk közös érdeke is. Épp ezért a Nemzeti Vidékstratégiában is hangsúlyoztuk a szerepét. A vidéki térségek örökségét képező tárgyak, épületek, szokások, mesterségek emlékek, amelyek helyi, térségi vagy akár nemzeti jelentőségű történeti és kulturális értéket képviselnek. Ugyanakkor eszközök is, amelyekhez olyan fontos tapasztalat- és tudástár kapcsolódik, amelyből a jelenben és a jövőben is tudunk meríteni. Ezenfelül ezek az értékek képezik a vidéki közösségek, az egymást követő nemzedékek, s rajtuk keresztül egész nemzetünk habarcsát, identitásunk hordozóját. Nem utolsó sorban pedig erőforrást is jelentenek, amelyre gazdasági, idegenforgalmi fellendülést alapozhatunk. Épp ezért támogatjuk vidéki épített örökség védelmét, megújítását, bekapcsolását a helyi közösségek életébe és a turizmusba.

 

 

Az Erdődy-várkastély mindig is szerves része volt a város közössége életének, és a jánosháziak nemcsak sajátjukként, de láthatóan jól is szeretik a várat. Ennek köszönhető, hogy valóban maradandó értéke a városnak a kastély, s hogy a folyamatos felújításoknak köszönhetően nemhogy veszítene szépségéből, de egyre jobb formában van.

 

Vár a szótár szerint annyit tesz: védelmi célból emelt erődítmény. Az Erdődy-vár nevéhez méltóan évszázadok óta óvja, amit épp rábíznak, legyen szó az Erdődyek udvaráról, a háborús kórház betegeiről vagy a múzeum emlékeiről. Kívánom, hogy a várbéli vigasságok alkalmával a jó hangulatot és az ünnepi kedvet oltalmazzák a várfalak, hogy azok kitartsanak egészen a szombati esti történelmi felvonulásig, lakomáig, és még tovább is!"