PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

I. Országos Vadász Horgász Nap

  nyomtatási kép

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége pénteken helyi szakmai nap rendezésével csatlakozott az Országos Vadászati Védegylet és a Magyar Országos Horgász Szövetég által meghirdetett I. Országos Vadász Horgász Nap programjaihoz. Az "Együttműködési lehetőségek a megújult jogszabályi környezetben a horgászvizek és a halállomány védelme érdekében" című vaskeresztesi tanácskozást V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg:

 

 

 

"Miért mennek az emberek horgászni? Néhányan azt mondják halat fogni, ez nyilvánvalóan nem igaz - olvastam. És a válasz valóban nem ilyen egyszerű. A horgászat, a vadászat szövevényes, összetett, gazdag tevékenységek - a nagy vad vagy jó fogás reményén túl sok különböző dolog motiválhat egy vadászt, egy horgászt.

 

Épp ezért ünneplik holnap szerte az országban változatosan az I. Országos Vadász Horgász Napot. Hatvanban, a központi rendezvényen, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum megnyitásával; Borsodban, Baranyában horgászversennyel; ma itt, Vaskeresztesen pedig egy nagyon tartalmasnak és hasznosnak ígérkező szakmai nappal, a megújult jogszabályi környezet nyújtotta olyan együttműködési lehetőségek témájában, amelyek a horgászvizek és a halállomány védelmében segíthetnek.

 

Azt gondolom, minden politikus, közigazgatásban, jogszabályalkotásban dolgozó ember abban a reményben ül asztalhoz nap mint nap, hogy a keze alól kikerülő szabályokat, kereteket, formákat az érintettek megtöltik majd tartalommal, hogy a változtatások valódi lehetőségeket nyitnak majd meg, hogy az egyszerűsítések valóban megkönnyítik majd az életet.

 

 

 

Ehhez azonban nem elegendőek a jól megfogalmazott, átgondolt törvények és rendeletek, szükség van hozzá olyan elhivatott, jól működő civil és szakmai közösségekre, mint a horgászok vagy a vadászok közössége, vagy közelebbről: mint a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Ezért köszönöm minden horgásznak, horgászat és halőrzés iránt érdeklődő vadásznak, rendőrségi vezetőnek, hivatásos és önkéntes halászati őrnek, hogy tudásukkal, figyelmükkel hozzájárulnak a mai szakmai nap sikeréhez.

 

Az I. Országos Vadász Horgász Nap azt is hivatott jelezni, hogy ez kiemelt fontosságú - gazdasági, természeti és társadalmi szempontból is. Egyrészt a vadászati turizmus a minőségi turizmus része, évente mintegy 25 ezer külföldi érkezik Magyarországra bérvadászatra; a horgászati turizmus pedig a hazai horgász társadalomra építve a vidéki vendéglátás húzó ágazata lehet. Másrészt élőhelyeink és a biológiai sokféleség megőrzése stratégiai feladat. Harmadrészt a vadászat és a horgászat szeretete, művelése életforma és viselkedéskultúra is egyben, hazánkban pedig mintegy 60 ezer szervezett vadász és mintegy 340 ezer szervezett horgász van, így ez a kultúra családtagokkal együtt mintegy 1,5 millió embert ölel fel.

 

Az utóbbi időben igyekeztünk mindezeket a szempontokat figyelembe véve alakítani a jogszabályi környezetet. A vadászat esetében sikerült lebontani a felesleges bürokráciát, továbbá a tisztességes halászok és vadászok érdekében az orvvadászat - hasonlóan az orvhalászathoz - bekerült az új büntető törvénykönyvbe mint büntetőjogi kategória. Mérföldkőt jelent a horgászatot szabályozó új jogszabály is, mivel az új törvény a horgászattal kapcsolatban kimondja: a természetes vizeket alapvetően horgászok kezelik. De mindezen változtatások jelentőségéről, következményeiről, és a bennük rejlő lehetőségekről sokkal részletesebben szólnak majd az utánam szólók.

 

A horgászok azt mondják, aki kijelenti, hogy pénzért nem lehet boldogságot vásárolni, még sohasem vett magának horgászbotot.  Én abban bízom, hogy a mai szakmai napon pénzért nem megvehető dolgokkal - információval, tudással, ötletekkel - járulhatunk hozzá a horgászat és a halőrzés iránt érdeklődők boldogságához, boldogulásához!"