PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megújult a Jáki Közös Önkormányzati Hivatal

  nyomtatási kép

15 millió forintos pályázati forrásból és 4 millió forint önrészből újították fel a Ják Nárai közös önkormányzati hivatalát. A csütörtöki avatóünnepségen Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mellett V. Németh Zsolt viékdfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

 

 

"Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat - hangzik a bölcsesség, amit a mesében a róka árul el a kis hercegnek. Valóban. Nemcsak az igaz, hogy arra szánunk időt, pénzt, fáradságot, ami fontos a számunkra, hanem a fordítottja is: amivel törődünk, az fontossá válik a szemünkben.

 

Sokat elárul egy emberről, egy településről, egy országról, hogy mire szán időt. A kis herceg a rózsájára szánt, őt öntözgette, őrá tett burát, őt óvta szélfogó alatt. Vajon mire szánt időt, mivel törődik, mit óv Ják vezetősége és lakossága? Én úgy látom, hogy mindenekelőtt identitásuk letéteményeseit, találkozásaik helyszíneit, azaz közösségi tereiket ápolják és védik.

 

Az egyedülálló, kéttornyú, késő román stílusú templomot, ami nemcsak Ják címérében van ott kitörölhetetlenül, de minden magyar ember emlékezetében is.  Az iskolát, ami mióta átvette elődje szerepét, 1936 óta látja el feladatát. Az óvodát, ami 1950 óta csábítja a város zajából elvágyódó kisgyerekes családokat a településre. A turistaházat, ami itt marasztalja a templom csodájára járó kirándulókat. És nem utolsó sorban a közös önkormányzati hivatalt, ami segít abban, hogy az egyre szaporodó lakosságú Ják és Nárai hivatalos ügyei, mindennapi dolgai rendben, gördülékenyen menjenek.

 

 

Azt gondolom, az Európai Unióról, Magyarország Kormányáról és a vidékfejlesztési támogatásokért felelős Vidékfejlesztési Minisztériumról is sokat elárul, hogy mire szán időt, pénzt, azaz mit tart fontosnak. Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a vidéken élők boldog, kényelmes, sikeres és teljes életet élhessenek. Ehhez szükséges a megőrzése és féltő gondozása mindannak, ami meghatározza a helyi közösségek identitását, együvé tartozását, mint például a jáki templom, iskola vagy művelődési ház; és természetesen szükséges a biztosítása, fejlesztése az alapvető szolgáltatásoknak, mint az egészségügyi ellátásnak, a helyi közlekedésnek, az önkormányzati hivatalnak.

 

Nagy öröm látni, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásának és az Önkormányzati Hivatal ráfordításának köszönhetően Jákon már ez utóbbi is felújítva, megszépülve, akadálymentesen szolgálhatja a két település közösségét. Úgy, ahogyan az egy történelmi múlttal rendelkező, turisták által kedvelt, különleges hangulatú település közösségi épületéhez méltó.

 

Engedjék meg, hogy azzal a gondolattal gratuláljak a beruházáshoz, amivel a róka folytatta a kis herceg tanítását: ?nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért. A jákiak és náraiak pedig a felújított közös önkormányzati hivatalért lettek felelősek. Vigyázzanak rá, törődjenek vele továbbra is, hogy még sokáig szolgálhassa Önöket."

 

 

Fotó: Besenyei Gergely