PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vágópont épült Gércén

  nyomtatási kép

Heti 12 marha és 40 sertés a vágókapacitása annak a gércei új vágópontnak, amit Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője avatott fel pénteken a gércei Szélessy-birtokon. A 205 millió forintos beruházást 66,7 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a Magyar Kormány.

 

 

 

V. Németh Zsolt az alábbi szavakkal gratulált a fejlesztéshez: "Akár szándékolt volt, akár véletlen egybeesés csak, a gércei vágópont átadásának időpontja jelképes. Március 21-e, a tavaszi napéjegyenlőség napja, a csillagászati tavasz kezdete - és mint ilyen, jól illik minden megnyitóhoz, átadóhoz, minden új kezdethez és induláshoz. A vidékfejlesztéssel, agráriummal, helyi termékekkel kapcsolatos beruházásokhoz pedig különösen jól illik, hiszen tavasszal felenged a föld, megkezdődnek kerti munkálatok, felélénkülnek a helyi piacok, és egyáltalán, ilyenkor több kedvvel, nagyobb lendülettel vállalkozunk valami újra. 

 

A magyar nyelvben nagyon kifejezőek a vállalás, a vállalkozás szavaink. Még most is kihalljuk belőlük eredeti jelentésüket. Vállalni annyit tesz: a vállunkra venni, magunkra venni valamilyen kötelezettséget, terhet; elfogadni valamilyen megbízást, megrendelést; sajátunkként elismerni egy kihívást, feladatkört.

 

Egy szaktárca esetén ez a feladatkör igen széles lehet. A Vidékfejlesztési Minisztérium többek között azt vette a vállára, hogy mindent megtesz a vidéken élők és dolgozók támogatása, a vidéki tradíciók megőrzése, és az ország jó minőségű élelmiszerrel való ellátása érdekében. Vállalta, hogy megadja a szakmai támogatást, biztosítja a megfelelő jogszabályi környezetet, és elérhetővé teszi a szükséges forrásokat az ágazatban érdekelt vállalkozások számára. Vállalta, hogy segíti a helyi termékek előállítását, piacra jutását, az élelmiszerláncok lerövidítését.

Olyan feladatok ezek, amire jó szívvel vállalkozik az ember, hiszen hagyományos magyar ízek, illatok, vidéki receptek és gazdálkodási tradíciók inspirálják rá. Ugyanakkor olyan feladatok is, amelyekre egyedül, bizony, hiába vállalkoznának a jogszabályalkotók és a szakmérnökök. Ezeket a célokat csak akkor érhetjük el, ha a vidéken élőkkel és dolgozókkal közösen, vállvetve munkálkodunk rajtuk.

 

 

Ezért öröm látni, amikor a vidéki gazdálkodók megfogják, és a vállukra veszik a munka másik végét: a források hasznosítását, a jogi keretek tartalommal való megtöltését, azaz a lehetőségek megvalósítását. Ezért volt öröm látni, hogy országszerte tucat számra adták be a pályázatokat vágópontok kialakítására, és ezért jelent örömöt, hogy ma megkezdheti a működését itt, Gércén, a Szélessy-birtok vágópontja is.

 

Úgy gondolom, a magyar vidék és a magyar gazdaság sikerének, a munkahelyek megőrzésének és teremtésének, a növekedésnek az a kulcsa, hogy az érte dolgozók megtalálják benne a helyüket. Azt a területet, ahol jól érzik magukat, ahol hasznosítani tudják a szaktudásukat, ahol sikerre vihetik az elképzeléseiket. Bízom benne, hogy a gércei vágópont ilyen hely lesz. Kívánom, hogy a tulajdonosa és működtetője sose terhet lásson majd a vállára vett kötelezettségekben, hanem lehetőségeket!"