PROGRAMNAPTÁR
2024. július 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Megújul, kibővül a nemesbődi művelődési ház

  nyomtatási kép

Nemesbőd Község Önkormányzata több mint 29 és fél millió forint támogatást nyert közösségi ház felújítására és bővítésére a Darányi Ignác Terv keretében. Nemesbődön jelenleg nincs közösségi programok befogadására alkalmas épület, de a beruházás során kibővítendő önkormányzati ingatlanban már ezeknek is lesz helye a teleház és könyvtár mellett.

 

 

Az intézmény csütörtöki alapkőletételén V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

"Azt olvastam, Nemesbőd elnevezése az ősmagyar bő szóból eredeztethető, amely vezér, nemzetségfő jelentése mellett gazdagságot is jelentett. Ennek kapcsán elgondolkodtam azon, mit jelent számomra a bőség, ha egy vidéki településre gondolok. Milyen egy gazdag község az én szememben?

 

 

Lehet gazdag anyagi értelemben, kiépített infrastruktúrával, szolgáltatásokkal. Lehet gazdag épített öröksége, lehet színes és gazdag élővilága is. De úgy gondolom, egy település, csak akkor lehet igazán gazdag, ha tudásban, hagyományokban, közösségi élményekben is bővelkedik. Ezt pedig nemcsak én gondolom így, de a magyar Kormány és a vidéki területekbe beruházó Európa is.

 

Úgy véljük, hogy az élhető vidékhez hozzátartozik az alapvető szolgáltatások - úgymint a közlekedés, a posta, az oktatás, a szociális ellátás, a hivatali ügyintézés - biztosítása és fejlesztése. De ugyanilyen fontosnak tartjuk a megteremtését, megőrzését, megújítását a helyi kultúra és a közösségi együttlét intézményeinek is. Erről Nemesbődön is hasonlóan gondolkodnak, ezért döntöttek úgy, hogy nem elégszenek meg a víz és a gáz bevezetésével, a szennyvíz-hálózat kiépítésével vagy az oktatás és az egészségügyi ellátás megszervezésével, de teret teremtenek a találkozásoknak, a közösségi együttlétnek, a változatos kulturális programoknak, a tevékeny civil szervezeteiknek is.

 

 

Én már látom, hogy az önkormányzati épület felújításával, bővítésével és akadálymentesítésével milyen gazdagság nyílhat meg a nemesbődi polgárok előtt. Ezért tartom ünneplésre méltónak már az alapkő letételét is, ahogy ünneplésre ad majd okot a hivatalos megnyitó, a szalag átvágása is. Mindkettő jelképes, örömteli pillanat, mérföldkő a település fejlődésében.

 

De mi a helyzet azzal, ami eddig, ami az alapkő letétele előtt történt? Azt gondolom, az is ugyanilyen fontos. Hiszen ez a fejlesztés valójában nem ma kezdődik el. A nemesbődiek lelkesedése, kreativitása és tenni akarása már jóval ezelőtt elkezdett munkálkodni - erre pedig legalább akkora szükség volt a beruházáshoz, mint téglára és cementre, vagy mint az európai uniós pályázati támogatásra.

 

 

Bízom benne, hogy ez a lelkesedés és tenni akarás az új közösségi intézmény átadása után sem hagy alább, sőt a megnyíló lehetőségeknek köszönhetően talán még nagyobb lendületet kap majd. Elvégre megmondta Napóleon is, a gazdagság nem a kincsek birtoklásából áll, hanem azok kihasználásából. Ezért kívánom, hogy a nemesbődi művelődési ház legyen majd olyan kincse, olyan erőforrása a településüknek, ami tovább gazdagítja a közösségüket, és kívánom, hogy használják egészséggel, használják ki ötletesen, változatosan és színesen!"